Ratnici

Željka Domazet

Da je BiH leglo radikalnih islamista koji su spremni na sve zarad ostvarivanja svojih nauma svakodnevno potvrđuju događaji i informacije u ovoj zemlji, ali i van njenih granica.

Od prošlogodišnjeg donošenja zakona kojim je odlazak na strana ratišta i finansiranje tih odlazaka teško krivično djelo, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) revnosno je hapsila osobe koje su odlazile i odlaze na ratišta, naročito u Siriju, ali i pored te činjenice BiH još nije zdušno pokazala volju da se na valjan način obračuna sa ovom pošasti.

Za samo pola godine SIPA je uhapsila čak 35 osoba koje su u vezi sa terorističkim aktivnostima, ali od svih tih ljudi trenutno se samo sudi Huseinu Bilalu Bosniću, dok su svi drugi uhapšeni pušteni na slobodu.

Prema informacijama Tužilaštva, na ratištu u Siriji i Iraku nalazi se čak 175 ratnika iz BiH, a 26 ih je poginulo. Prema podacima stranih agencija, ima ih mnogo više.

Ipak, i pored tih informacija, ova zemlja, po svemu sudeći, nema namjeru da se adekvatno razračuna sa ekstremistima koji ne prezaju ni od čega da bi realizovali naum da svijetom zavlada radikalni islamizam.

Činjenica da u pojedinim dijelovima BiH žive zajednice koje ne poštuju zakone ove zemlje i bez ikakvih posljedica i straha na svoje kuće kače zastave terorističke organizacije Islamska država samo je još jedan dokaz da u bh. društvu nema ozbiljne političke volje da se oslobodi radikalizma na koji upozoravaju i najmoćnija zemlja svijeta, sve svjetske bezbjednosne strukture i civilizovane zemlje.

To što na ovaj problem nema adekvatnog odgovora ni bezbjednosnih, a ni pravosudnih institucija, te činjenica da oni koji su čak i više puta hapšeni pa puštani na slobodu završavaju nanovo na ratištima Sirije i Iraka, te da su neki od njih tamo i poginuli, najočigledniji je dokaz da ova zemlja zadugo neće napraviti jasnu razliku između ekstremizma i slobodnog izražavanja vjere.

Očito je da će tokovi novca koji bh. ratnicima za radikalni islam stiže iz arapskog svijeta, pa i iz Kanade i Amerike, biti još dugo aktivni, a putevi za Siriju i Irak prohodni. A oni kojima je stalo da ovu zemlju odvedu među civilizovane porodice moraće sačekati neka bolja vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana