Ratnici i potjernice

Željka Domazet

Tempirana bomba koja već godinama čuči u BiH su, van svake sumnje, pripadnici radikalnih islamističkih grupa na čije se postojanje u ovoj zemlji dirigovano zatvaraju oči.

Da te grupe godinama rovare po ovoj zemlji, najbolji su dokaz i ratna odsijecanja glava, različiti teroristički napadi poput onog u Bugojnu i napad na američku ambasadu u Sarajevu.

I pored činjenice da bezbjednosne strukture u BiH imaju podatke da je na ratišta u Siriju i Irak organizovano otišlo više stotina ratnika džihada, da gotovo pola godine postoji zakonski osnov da se kazne i oni i organizatori njihovog odlaska jer je riječ o jednom od najtežih krivičnih djela, porazna je činjenica da nijedna potjernica ni za jednim od njih nije raspisana. A zna se kakvu oni opasnost predstavljaju za BiH.

Vođa radikalnih islamista koji je već otišao iz BiH da ratuje za Islamsku državu Nusret Imamović godinama je po džamijama i na različitim skupovima otvoreno propagirao radikalizam, objavljivao govore i video-snimke sa tih skupova, ali u BiH se na takve stvari nije reagovalo ni djelovalo. Enormnim sumama novca je na ratišta slao ljude koji su ginuli ili odlazili i dolazili u BiH, zavisno od toga kakvu je ko od njih "ratnu sreću imao", ali u ovoj zemlji se ćutalo o svemu.

Dok je BiH svjesno zatvarala oči na tinjajuću bombu u svojim njedrima, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Stejt department su Nusreta Imamovića i još neke džihadiste stavili na crnu listu. I nakon toga ni Sud ni Tužilaštvo ove zemlje ne reaguju. I dalje Interpolove potjernice nema.

Nisu rijetki bili i primjeri da bi bezbjednosne strukture u ovoj zemlji hapsile ratnike džihada, ali nakon kratkog zadržavanja, pa čak i suđenja puštani su na slobodu, da bi potom ponovo odlazili  na strana ratišta. Takav primjer je Emrah Fojnica, koji je nakon što je oslobođen optužbi za učešće u napadu na Ambasadu SAD otišao u Siriju i Irak i kao bombaš samoubica raznio i sebe i na desetine nevinih ljudi.

Do kada će ova zemlja, koja deklarativno stremi prema Evropskoj uniji, i pored upozorenja sa najviših bezbjednosnih instanci iz cijelog svijeta i najkredibilnijih međunarodnih institucija, ćutati i previđati činjenicu da problem postoji, teško je predvidjeti.

Ali da će joj se takve stvari debelo obiti o glavu, jasno je kao dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana