Ratni zločini

Svjetlana Šurlan

Rješavanje predmeta ratnih zločina po ko zna koji put, u posljednjih 20 godina, našlo se u fokusu u BiH.

U vrijeme dok je o ovom pitanju glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovarao s nosiocima pravosudnih funkcija u Mostaru, u Banjaluci je u Narodnoj skupštini RS vođena rasprava o radu pravosuđa, te izraženo nezadovoljstvo rješavanjem predmeta ratnih zločina. Konačno su se svi složili s tim da proces rješavanja predmeta ratnih zločina ne daje adekvatne rezultate, a priznanje za to stiglo je čak i od Bramerca, ali i iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Da epiloga nema za mnogobrojne predmete koji leže u sudskim i tužilačkim ladicama javnost u Srpskoj svjesna je već godinama.

Od rata do danas porodice žrtava čekaju na izvođenje pred lice pravde odgovornih za zločine iz "Tuzlanske kolone", za zločine mudžahedina u BiH nad pripadnicima Vojske RS, kao i za one počinjene u logorima "Dretelj" i "Čelebići".

Tu su i zločini iz sportske dvorane "Musala" u Konjicu, a nema odgovornih ni za zločine evidentirane i predmetu "Osam vojnika JNA-Veliki park", "Dobrovoljačka ulica", "Centralni zatvor", logori "Viktor Bubanj", "Dom Mladen Stojanović", "Željezničarsko industrijska škola - ŽIŠ", te za zločine iz mjesta Otoka, Alipašino polje, Hrasnica, Pofalići, Trnovo...

Za sve ove predmete iz MUP-a Srpske je institucijama BiH dostavljena dokumentacija, ali epiloga nema.

Prema podacima iz prošle godine postoji još oko 1.300 neriješenih predmeta ratnih zločina, a svega 214 njih je okončano od 2004. do 2013. godine.

Iako je rok da najteži predmeti ratnih zločina budu riješeni do kraja ove godine, evidentno je da je taj rok uzaludno postavljen i da neće biti ispunjen.

Rok da budu riješeni svi predmeti je 2023. godina, a kako se stvari kreću, pitanje je da li će biti ispoštovan.

Velika vjerovatnoća je da neće jer ne postoji spremnost svih da priznaju i suoče se sa zločinima počinjenim u ime naroda kojem pripadaju. Ta nespremnost ogleda se i kroz strukture vlasti, a samo zbog neusvajanja strategije za reformu sektora pravde u BiH plata za ukupno 142 tužioca, sudije, stručna savjetnika, saradnika i administrativno-tehnička radnika koji su radili na procesuiranju predmeta ratnih zločina, više se ne isplaćuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana