Ratni zločini

Željka Domazet

Da bi se u BiH prevazišlo sumorno stanje u vezi sa pitanjem procesuiranja ratnih zločina, kako je to ranije pred Savjetom bezbjednosti UN okarakterisao glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc,

 u ovoj zemlji bi svakako morao da se uloži dodatni napor i da ovo pitanje iz sfere politike konačno pređe u sferu pravde što do sada zasigurno nije bio slučaj.

S ciljem ubrzanja procesuiranja predmeta ratnih zločina u cijeloj BiH, kao i ubrzanja sprovođenja Strategije za ratne zločine BiH, EU je u decembru 2012. godine dogovorila finansijsku podršku od 14,876 miliona evra za tužilaštva i sudove u BiH u petogodišnjem periodu.  Ova podrška u okviru IPA formalno je počela u februaru ove godine i njenih prvih šest mjeseci okončano je u septembru.  U ovih šest mjeseci i u narednim mjesecima, angažovano je 137 zaposlenih za potrebe 16 tužilaštava, šest sudova i odsjeka krivične odbrane pri Ministarstvu pravde BiH.

Ako se zna koliko je sudija i tužilaca radilo i prije toga i koliko je novca samo BiH dala za njihov rad, jasno je da se moglo učiniti mnogo više. Jer u pravosudnim institucijama još čeka na rasplet više od hiljadu predmeta ratnih zločina u kojima je poznat počinilac i nekoliko stotina u kojima oni koji su činili zločine nisu poznati. Riječ je o ciframa koje su zaista velike.

A surova računica pokazuje da bi, da bi se procesuirali svi predmeti ratnih zločina, BiH morala godišnje da završi procesuiranje 150 osumnjičenih poznatih i nepoznatih počinilaca da bi cijeli posao završila za deset godina. Poučeni dosadašnjim iskustvom kada je riječ o pravosuđu BiH, sasvim je sigurno da je posao koji je stavljen pred institucije pravde gotovo nemoguća misija. U cijeloj ovoj priči o sumornom stanju procesuiranja ratnih zločina valja imati u vidu i činjenicu da su oni koji su ove predmete tretirali gotovo bezočno vodili računa da se brižljivo biraju predmeti i ratni zločini koji su činjeni nad samo jednim narodom, dok su druga dva naroda, a posebno srpski gotovo dvije decenije čekali da konačno tas pravde prestane biti najdirektnije dirigovan političkim štapom i uticajem.

Ne bude li konačno pitanje ratnih zločina rješavano na nezavisan i nepristrasan način i "u petoj brzini" sasvim je sigurno da će ocjena o sumornom stanju postati još sumornija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana