Ratne zastave

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja spoticanja i to se vidi na skoro svakom koraku, a 1. mart je samo jedan od datuma koji svake godine doliva ulje na vatru. Tako je bilo i ove godine, a poruka razdora je stigla direktno iz Parlamenta BiH, gdje su raširene ratne zastave Armije RBiH.

Obilježavanje 1. marta, koji se u samo u jednom dijelu BiH - Federaciji slavi kao dan državnosti BiH, samo je jedan u nizu datuma o kojem nema saglasnost na području BiH.

Za neke je to sasvim običan dan, početak trećeg mjeseca u godini, a za druge i treće datum na koji gledaju sa potpuno različitih aspekata i sa različitim osjećanjima.

Međutim, iako je svima poznato, ili bi barem trebalo da bude, da BiH nema zakon o državnim praznicima i da godinama nema dogovora o datumima koji bi trebalo da dobiju mjesto na tom kalendaru, u FBiH su ponovo javnosti predočili da ne mare za pravila i da žele da sve bude kako oni kažu.

Isticanje ratne zastave Armije RBiH u parlamentarnoj sali na dan koji kao državni praznik obilježava jedan od dva dijela BiH je uvreda za sve ostale u BiH i onaj (ili oni) koji su dali saglasnost da se takve zastave unesu i rašire u instituciji kakav je Parlament BiH, koji bi valjda trebalo da bude zajednička institucija, moraće da kažu kojim dobrom su to uradili i time samo produbili razdor među narodima.

Ovim se samo pokazalo da dan državnosti BiH jednostavno ne postoji, iako se neki u FBiH svake godine maksimalno trude da to tako predstave i u zemlji, ali i šire. Ovogodišnjim širenjem ratnih zastava su premašili sami sebe, a mnoge vratili u nemilosrdne događaje sa početka devedesetih godina.

Akademiju na kojoj su se vidjele ratne zastave organizovali su Forum parlamentaraca BiH 1990 i Kanton Sarajevo, a u parlamentarnoj sali mjesto je bilo, između ostalih, rezervisano i za ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića i penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, koji se dovode u vezu sa masakrom vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine.

I dok su se u Parlamentu BiH "vijorile" ratne zastave, u RS su se mnogi sjetili ubistva srpskog svata Nikole Gardovića baš na 1. mart 1992. godine - dan koji označava početak rata u BiH, koji, eto, u FBiH slave kao dan nezavisnosti, dok je dan kada je potpisan Dejtonski sporazum i prekinut rat za tu drugu stranu sasvim običan dan.

Datumi su, na kraju krajeva, samo jedna od stvari o kojima u ovoj zemlji nije moguće postići dogovor, a poslije ovakvih poruka iz Parlamenta BiH od strane FBiH, teško da će i moći biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana