Ratne sudije i tužioci

Goran Maunaga

Skoro nevjerovatno zvuči činjenica da će konačno na tapet prava i pravde, čak 25 godina poslije rata u BiH, doći sudije i tužioci koji su imali nečasne ratne uloge, koje su po zlu zapamtili pripadnici srpskog naroda nesrećom i ratom zatečeni u FBiH i da, samo zato što su Srbi, dođu pod udar tih i takvih djelilaca pravde koji je dijele i danas.

O tome se godinama govori, ali bez ikakvog reagovanja nadležnih, a poznajući srpski sindrom zakasnjelog reagovanja, moguće je da bi sve i dalje ostalo samo na priči i javnoj tajni da kap nije prelila čašu time što je sudsko vijeće, kojem je predsjedavao jedan od tih sudija Šaban Maksumić, donijelo odluku o oslobađanju ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića.

Do sada, eto, nikome nije palo na pamet da Maksumića bar ne stavlja za predsjedavajućeg sudskog vijeća u predmetu "Orić" iako se znalo da je taj bivši vojni sudija iz Sarajeva devedesetih godina prošlog vijeka sarajevske Srbe slao u logore.

Nije smetalo ni to što zbog njegove ratne biografije u Tužilaštvu BiH postoje i dvije krivične prijave iz 2001. i 2005. godine, koje je podnio CJB Istočno Sarajevo.

Zato je za svaku pohvalu prijedlog zaključaka, nadamo se ne zakasnjelih, koje je iznio predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija na osnovu informacije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Razumljivo je da je velik dio pripadnika nedodirljive pravosudne države u državi najviše iznenadio realan Tegeltijin prijedlog zaključka u kome stoji da od Parlamenta BiH treba tražiti hitnu dopunu Zakona o VSTS-u u dijelu u kojem bi VSTS, izuzetno i bez sprovedenog disciplinskog postupka, a ukoliko budu utvrđene činjenice iz ratnog perioda koje sudije i tužioce čine nepodobnim za tu funkciju, mogao da ih razriješi. Razumljivo, jer do sada nikada nije bilo ni govora o njihovoj odgovornosti ni krivici, a kamoli razrješenju po bilo kom osnovu baš zbog poznate nedodirljivosti.

Zato treba očekivati da prijedlog tog zaključka neće proći na današnjem glasanju, ali velik pomak bi bio da bar prođu ostala četiri koja podrazumijevaju provjeru i istragu u vezi sa informacijom Republičkog centra.

Sljedeći neophodan potez bilo bi uvođenje biranja i imenovanje sudija i tužilaca u parlamentu onako kako se to radi u svim pravno uređenim zemljama svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana