Ratna šteta

Goran Maunaga
Ratna šteta

Još jedan pravni presedan načinjen je u BiH kada je u jednom danu iz Sarajeva protiv Republike Srpske stiglo 1.400 tužbi za nadoknadu ratne nematerijalne štete i odštetnih zahtjeva u iznosu od 900 miliona maraka.

U vrijeme kada, zahvaljujući pravosuđu, braća Alijagići terorišu RS, na scenu izlazi novi proces sa debelom političkom pozadinom, koja nosi visoki rizik po samu BiH.

Radi se o novom pokušaju, ko zna kojem po redu u posljednje vrijeme, da se ekonomski uništi Srpska. Zato ovog puta treba u rješavanje tog spora uključiti najjače pravne stručnjake iz RS i regiona iako veliki doprinos mora dati i politika, jer se tu, prije svega, radi o političkim tužbama koje su prikrivene pod ratnim reparacijama.

Ovaj slučaj još je jedan dokaz da su bošnjački predstavnici izgubili političku bitku protiv Srpske, što je priznao i šef SDP-a Zlatko Lagumdžija. Zato je pokrenut plan B i pokušaj urušavanja Srpske preko podrivanja njene ekonomske moći.

Iako se do presude u ovom slučaju može čekati i do pet godina, treba hitno reagovati, jer se radi o opasnom upozorenju. Jasno je da politički inicijatori ovih tužbi ne žele pomirenje u BiH za razliku od Srpske koja želi normalan život, zbog čega se i nije bavila ovakvim podmetanjima.

Centar iz kojeg je organizovano podizanje tužbi pravni osnov nalazi u haškoj presudi bivšem generalu Vojske RS Stanislavu Galiću za prekomjerno granatiranje Sarajeva. Pitanje je zašto se sa tužbama čekalo do sada kada je Haški tribunal davno izrekao presudu Galiću. Očigledno je ovo pogodan trenutak za novi napad na Srpsku, koja je poslije izbora postala temelj stabilnosti BiH.

Dok pravosuđe satanizuje RS, druga strana je potpuno zapostavljena. Obustavljena je istraga za zločine počinjene u "Tuzlanskoj koloni", godinama nema procesuiranja Dobrovoljačke ulice, kao ni zločina nad Srbima u Hercegovini, a ad akta je stavljena i istraga protiv generala Atifa Dudakovića.

Naravno da tu spadaju i brzo oslobađanje Ejupa Ganića, kao i nevjerovatne presude protiv RS u "slučaju Alijagići". Pomenutom cilju služe još neki predmeti na kojima radi Ustavni sud BiH, ali i decenijsko odgađanje markiranja entitetske granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana