Ratna šteta

Goran Maunaga

Koliko je pravosudni sistem u BiH neuređen i koliko vapi za kvalitetnom reformom, govori i podatak da Ustavni sud BiH već treći put prihvata apelacije Pravobranilaštva RS o pitanju tužbi iz FBiH protiv Srpske za nadoknadu ratne nematerijalne štete, ali da te odluke mnogi nižerangirani sudovi ne žele da vide iako bi i te kako trebalo da ih uvaže.

U tome prednjači Apelacioni sud Brčko distrikta, koji već drugi put donosi odluke u tim predmetima mimo ustava i zakona, protiv prava i protiv Srpske, iako mu takve predmete Ustavni sud vraća na ponovno postupanje.  

Istovremeno, treba istaći da je očigledno i to da Ustavni sud, bar kad je riječ o tim predmetima, nije podlegao političkim protiscima, pa je jasno da je tu isključivo primijenio pravne postulate.    

Da je pravosudni sistem rak-rana ovog društva opravdavaju, baš u tim predmetima, pomenute ponovljene odluke brčanskog Apelacionog suda. Jer, iako je Ustavni još u septembru 2014. prihvatio apelaciju Pravobranilaštva RS podnesenu na presudu tog suda, čime je poništio presudu po kojoj je RS bila obavezana na isplatu nadoknade ratne nematerijalne štete, brčanski sud nastavlja sa donošenjem istovjetnih presuda iako je bio obavezan da na te predmete primijeni raniju odluku Ustavnog suda.

Očigledno je da je nekome žestoko stalo do toga da bude nastavljen planirani ekonomski udar na Srpsku težak 1,6 milijardi maraka koji bi vodio njenom uništenju. U toj slijepoj nadi, politika preko odluka poput onih Apelacionog suda Brčko distrikta i dalje pokušava i vjeruje da će se u Ustavnom sudu naći neki sudija koji će donijeti odluku koja je takođe mimo prava.

Zato još jednom treba pohvaliti odluke Ustavnog suda u tim predmetima koje su zasnovane na činjenicama, pravu, ustavu i na zakonima. Pohvalu treba uputiti i Opštinskom sudu u Tuzli koji je odmah uvažio stav Ustavnog suda pa je još u novembru 2014. godine pravilno primijenio zakon i odbio tužbeni zahtjev za isplatu ratne nematerijalne štete u vezi sa predmetom "Tuzlanska kapija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana