Ratna šteta

Goran Maunaga

Presuda tuzlanskog Opštinskog suda kojom je odbijen zahtjev za nadoknadu ratne nematerijalne štete od Republike Srpske u vezi sa zločinom na Tuzlanskoj kapiji, izgleda kao presedan jer je prva takve prirode, ali se ne radi o tome nego o, jednostavno, početku primjene zakona na pravi način, o zaustavljenoj dosadašnjoj povredi prava.

U obrazloženju te presude, koja je donesena zbog zastarjelosti potraživanja, sud u Tuzli nije se direktno pozvao na nedavno donesenu odluku Ustavnog suda BiH kojom je prihvaćena apelacija Pravobranilaštva RS podnesena na presudu Apelacionog suda Brčko distrikta iz avgusta 2008. godine, ali je jasno da se radi o poštovanju pravnog stava, uputstva Ustavnog suda.

A time je potvrđen i stav Pravobranilaštva RS da su nižestepeni sudovi u predmetima za nadoknadu nematerijalne ratne štete protiv RS ozbiljno kršili pravo na pravično suđenje i pravo na imovinu, ne poštujući rokove zastarjelosti.

Nesumnjivo je da bi sada, što je pokazano i presudom tuzlanskog suda, mogla da bude zaustavljena loša sudska praksa koja je primjenjivana u tim predmetima, ali treba očekivati da će pojedine sudije ipak i dalje presuđivati u korist tužioca.

Međutim, zahvaljujući upornosti Pravobranilaštva Srpske, sada postoje praksa i jaki razlozi da RS u tim slučajevima svojim žalbama i drugim pravnim lijekovima ističe ono što je bitno uz veliku mogućnost donošenja presuda u korist Srpske.

Pravobranilaštvo je do sada uložilo velik broj pravnih lijekova na odluke nižestepenih sudova u BiH ističući da su ti sudovi u predmetima za nadoknadu nematerijalne ratne štete protiv RS kršili pravo na pravično suđenje i pravo na imovinu ne poštujući rokove zastarjelosti što je, konačno, Ustavni sud i uvažio.

Zanimljivo je da se, kad je riječ o zastarjelosti, svi sudovi pozivaju na Zakon o obligacionim odnosima bivše SFRJ koji se primjenjuje svuda u regionu, ali da zatim nižestepeni sudovi u BiH proizvoljno tumače zakonske odredbe kao da ne postoji rok zastarjelosti zato što se radi o ratnom zločinu.

Mnogi nisu bili ni svjesni opasnosti planiranog ekonomskog udara koji se bio nadvio nad Srpskom baš preko tužbi iz Federacije BiH za naplatu ratne štete čija bi potraživanja uskoro, da na uporna insistiranja Pravobranilaštva nije pravilno reagovao Ustavni sud, prešla cifru od milijardu maraka.

To je sada, konačno, spriječeno jer je u odluci Ustavnog suda naglašeno da je ona obavezna za nižestepene sudove koji sada moraju da prihvataju prigovore Prvobranilaštva RS u žalbama o zastarjelosti tih zahtjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana