Ratko Mladić

Rasim Ljajić
Ratko Mladić

Prilikom hapšenja Mladić je normalno i prirodno razgovarao sa pripadnicima BIA i nadležnih institucija i nije bilo nikakvih elemenata nesaradnje.

Nisam ga video, ali sam video fotografiju i sličan je foto-robotu koju nam je Hag poslao 2005. godine, samo je mršaviji i stariji. Izgleda kao starac i potpuno je bled, što dokazuje da je retko izlazio vani.

U trenutku hapšenja Mladić je imao više slojeva odeće na sebi. Da zamišljate da stavi neke naočale, mogli bi da prođete pored njega i da ga verovatno ne bi prepoznali, ali kada vidite i udubite se, onda ne bi imali dileme da je to on.

Istraga će najverovatnije pokazati da se Ratko Mladić kretao i da nije bio na jednom mestu. Jednom smo imali dojavu da je u jednom drugom selu, takođe u opštini Zrenjanin, viđen u plavom golfu. Sprovedena je akcija, ali nismo mogli da nađemo trag ili vezu, a sada smo videli da je uhapšen u selu u blizini.

Stalno smo imali tragove i gubili silno vreme proveravajući sve njih.

Srbija je pokazala ogroman trud da se cela ova priča okonča i razoružani su svi oni koji su tvrdili da Srbija neće, ne može i ne želi da izruči haške optuženike.

Da se Mladić ranije predao bilo bi mnogo bolje i za njegovu porodicu i za Srbiju. Koliko je samo novca potrošeno, koliko je štete zemlja pretrpela, koliko su nas ucenjivali i govorili da čekamo politički trenutak? A za svaki momenat hapšenja može se reći da je politički povoljan trenutak.

Mi smo sada dobili trag koji je vodio do Mladića i koji je bio validan. Da smo ranije imali taj trag, ne bismo čekali. Nismo se mi igrali i čekali da Bramerc napravi negativan izveštaj za UN, pa da onda uhapsimo Mladića, nego jednostavno raniji tragovi koji vode do njega nisu bili validni, ali ovaj jeste.

Ovim hapšenjem Srbija je dobila na političkom i moralnom kredibilitetu. Niko više ne može da nam drži lekcije. Sve što smo učinili u regionalnoj saradnji, procesu pomirenja i izručenja velikog broja optuženih, ali saradnja sa Hagom u punom kapacitetu nije davala rezultate i padala je u vodu zbog činjenice da je Mladić na slobodi.

Sada hladne glave treba da se vratimo životnim problemima, jer skinuli smo veliki teret sa leđa građana Srbije, iako smo bili svesni da velika većina ne podržava ovo što je urađeno. Uradili smo nešto što jeste nepopularno, ali je sudbinski važno za budućnost države Srbije.

Mladić će dobiti ono što mu pripada po zakonu, kao i ostali haški optuženici. Sva dokumentacija koja je data Haškom tribunalu biće ustupljena njegovoj odbrani.

Nisu tačne informacije da će iz budžeta Srbije za dojavu biti isplaćeno deset miliona evra, jer hapšenje nije uslijedilo posle dojave ili informacije bilo koga, već na osnovu operativnog rada i aktivnosti BIA.

Ceo postupak sada ulazi u jednu pravnu proceduru koja će verujem vrlo brzo biti i okončana. Srbija, ali i ja lično sve i svašta samo doživeli tokom prethodnih godina. Dok je Karla del Ponte bila tužilac, ona je dobila informaciju da Aleksandar Simić, tadašnji Koštuničin savetnik, i ja idemo na neko brdo i pregovaramo sa Mladićem. A ja sam u to vreme potpuno normalno sedeo u svojoj kancelariji.

Veliki deo proteklog vremena obeležen je nepovjerenjem. Nepoverenje je bilo manje kada su bila dobrovoljna predavanja i kada je uhapšen Karadžić, ali i danas imamo istu priču kada je uhapšen Mladić, a potcrtavaju da je ostao Hadžić. Smešno je i žalosno da nakon što je Srbija izručila 45 traženih ljudi, među njima najvažnije i prvooptužene, sada neko govori da je Hadžić neki problem.

Najbolja varijanta za Hadžića jeste da se sam preda jer će steći neke beneficije koje mu pruža zakon. Posle hapšenja Mladića, ne ostaje mogućnost da on može da se skriva doživotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana