Ratarima svanulo

Milijana Latinović

Prvi snopovi pšenice u Republici Srpskoj su pali, a po svemu sudeći domaćim ratarima konačno je svanulo. Prinosi su dobri, kao i kvalitet hljebnog žita. Godine u kojima domaći poljoprivrednici ne spremaju “hljeb sa sedam kora” prava su rijetkost.

Uglavnom ako su prinosi dobri podbaci kvalitet i cijena, a ako izda rod, onda ni cijena, koliko god bila visoka ne može da donese profit.

Iako je žetva tek počela, situacija na njivama uliva nadu da će godina biti rodna, a litre prolivenog znoja, žuljevite ruke i lica ratara pocrnjela od sunca u poljima gdje rade od jutra do mraka, svjedoče o njihovom trudu i želji da žive od svoga rada i da sa svojih deset prstiju prehranjuju porodice.

Uz dobar rod ove godine na ruku im, bar onima na području Semberije, gdje su mnoga polja zasijana pšenicom, ide i to što je najveća mlinsko-prerađivačka industrija i najveći otkupljivač u ovoj regiji, “Novi Žitopromet”, ponovo otvorio svoja vrata.

Nakon što su prvi vagoni pšenice počeli da stižu, ovo preduzeće ratarima je ponudilo i otkupnu cijenu, 36 feninga po kilogramu pšenice. Ovo preduzeće jedno je od rijetkih u Srpskoj koje se nakon brojnih problema i otvorenog stečaja uspjelo podići iz pepela i ponovo stati na zelenu granu. Uporni radnici koji nisu željeli da dignu ruke prije svega od onoga što su zaradili sa svojih deset prstiju, a onda ni od firme koja je značila žilu kucavicu u Semberiji, izborili su se za svoja prava.

Uz jakog investitora koji je prepoznao značaj ovog preduzeća za regiju, pa i šire, pogoni su modernizovani i osposobljeni za prihvatanje i preradu hljebnog žita.

Uz sve ovo ratarima je mnogo lakše kada znaju da mogu računati i na podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koja je počesto slamka spasa proizvođačima. Međutim i ti iznosi, iako su daleko viši i redovnije se isplaćuju u odnosu na podsticaje koje dobijaju poljoprivrednici u FBiH, trebalo bi da se povećavaju.Poljoprivrednicima svaka marka dobro dođe da zasiju više i bolje zaštite proizvodnju, jer samo uz jaku podršku, ogroman trud i rad ratari će dobiti i sve naredne bitke.

Bez pomoći nemaju čemu da se nadaju. Poljoprivreda je baza privrede i temelj opstanka, jer ako njivama ovlada korov, sva usta ostaće gladna. Zbog toga je potrebno ulagati više u domaću proizvodnju i podsticati one koji hrane Republiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana