Ratari na mukama

Marijana Miljić Bjelovuk

Poljoprivrednici u Srpskoj nikako da stanu na zelenu granu. I u ovu godinu ulaze strepeći da li će imati dovoljno potrebnog materijala, kakve će biti vremenske prilike i da li će njihove brazde da vode do kraja ili će stati negdje na pola.

Kako se polako primiču dani kada bi trebalo zasukati rukave, upaliti mašine i izaći na njive, poljoprivrednici se hvataju za glave i pokušavaju na pronađu način kako da brazde ne budu i ove godine kraće, jer su skraćivane i lani i godinu ranije. Malo pomalo, metar po metar, ali je to ostavilo traga na domaću proizvodnju.

To se vidi na licima poljoprivrednika i enormnim iznosima za uvoz hrane. Kako sada stvari stoje, ni ova godina, nažalost, neće donijeti bolje i rodnije dane, jer mnoge prepreke stoje pred ratarima i prije samog ulaska u njive, jer put do tamo je sve duži.

Cijene repromaterijala su veće od deset do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, skočile su i cijene sjemena. Dodatni problem za početak proljećne sjetve stvara i lanjski kukuruz, koji je ostao neobran zbog lošeg vremena.

To su samo neki od razloga zbog kojih poljoprivrednici u RS sa strepnjom gledaju i u nebo i u novčanike. Problem su i velika dugovanja po osnovu podsticaja, ali vjeruju da će nadležni u RS ispuniti obećanja i preostalih 28 miliona KM duga iz prošle godine uplatiti do kraja idućeg mjeseca.

Da li će im i ti milioni biti dovoljni da spase proizvodnju i ispune brazde do kraja, ne vjeruju, ali vjeruju da će teško stanje u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji ostaviti jake posljedice i povući sa sobom dodatne probleme.

Domaći proizvodi godinama gube trku sa stranim, koji, malo pomalo, zauzimaju sve više mjesta da domaćim rafama. Toga su svjesni ratari iz Srpske, ali i dalje žele da svojim rukama naprave domaći proizvod i svojim radom i zalaganjem obezbijede pristojan život za sebe i porodicu.

U tome će im, i te kako, biti potrebna pomoć i nadležnih u RS. Jer, dok neki još važu kolika će im biti brazda, neki to već znaju, jer je neće ni biti. Mašine će ostati ugašene, jer nemaju novca za repromaterijal i sjemena. Njive će ostati neobrađene i samo će dodatno uvećati površinu koja neće biti zasijana.

Poljoprivreda je na koljenima, ratari na mukama. Skuplja sjetva će skratiti brazde, a rezultati će kasnije pokazati i za koliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana