Rat i brat

Veljko Zeljković

Nekom rat, nekom brat. Stara je ovo narodna poslovica, a čije puno značenje možemo vidjeti na primjeru svega što se danas dešava u vezi sa Ukrajinom.

 

 

 Nekima je to došlo kao kec na desetku da bi posložili geopolitičke kockice i proširili svoj uticaj, uveli jedan totalitarni globalni poredak, ali i dobro zaradili.

Nakon pandemije, raznih društvenih ograničenja i nametanja obrazaca ponašanja, kriza u vezi sa Ukrajinom je iskorišćena za dodatnu “nedemokratizaciju” svijeta, ukidanje svih sloboda i pravljenje novog svjetskog poretka u kojem pravo i pravda ne postoje. Svako ko nije na fonu te i takve politike biva izopšten i proglašen globalnim neprijateljem. I to ludilo, sa kliničkom šifrom, iz dana u dan je sve veće.

Tu neku novu globalističku agendu nameću iz Vašingtona, a uz malu pomoć prijatelja iz Londona. Prvi cilj je stavljanje Evropske unije u jedan kolonizatorski i potčinjeni položaj. Drugi je uspostavljanje totalitarnog poretka u kojem će se samo iz jednog centra rukovoditi kapitalom, procesima i sudbinama običnih ljudi širom svijeta. Treći je, naravno, ekonomski, odnosno finansijski. Uz izgovor kako je neophodno riješiti se zavisnosti od ruskih energenata, Amerika je “priskočila” u pomoć Evropljanima, obećavajući im svoj tečni gas iz škriljaca, koji je, uzgred rečeno, duplo skuplji od ruskog.

U toj sveopštoj histeriji koja je napravljena i straha kako su sve evropske države navodno vojno i bezbjednosno ugrožene od strane razgoropađene i moćne Rusije, sve više država donosi odluku da obnovi ili modernizuje svoj vojni arsenal. I opet je tu Amerika da “pomogne” pa će tako Češka od njih kupiti rakete i lansere, Njemačka razmišlja o avionima F-35 “posljednje generacije”... Tu je i Poljska, Hrvatska i naravno Ukrajina.

Sumarno gledajući, tu se ne radi o milijardama dolara, već o stotinama milijardi. Sve ovo trebalo bi da izvuče Ameriku iz velike finansijske krize u koju je upala zbog pandemijske inflacije i prekomjernog štampanja velikih količina novca.

Stoga Bajdenu, velikim američkim kompanijama i ekipi iz “duboke države” koja vedri i oblači nije u interesu da istočna kriza bude riješena. Bar u neko skoro vrijeme. Njihova deviza je - “što gore, to bolje”.

Šaljući oružje, a na šta primoravaju i druge, oni samo produžavaju agoniju ukrajinskog naroda. A kada je u pitanju Evropa? Pa ona će u čitavoj ovoj priči postati kolateralna šteta. Sljepilo ili podanički odnos pojedinih briselskih zvaničnika ugrozilo je dosadašnji lagodni život Evropljana. O njemu će ubuduće moći samo da sanjaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana