Rastrošni parlamentarci

Željka Domazet

Poslanici i delegati u Parlamentu BiH već godinama su najplaćeniji u zemljama regiona i od većine zemalja u Evropi, što je samo po sebi sramotno kada se ima u vidu činjenica da se ne mogu ni izbliza pohvaliti učinkom svojih manje plaćenih kolega u drugim zemljama.

Pored enormnih plata koje iznose kao godišnja primanja većine penzionera koji su radili cijeli radni vijek, ljudi čija se imena, manje-više, nađu svake četiri godine na izborim listama redovno posežu za još kojekakvim beneficijama, čiji se broj i ne zna.

Revizori koji su ove godine bili škrti na dodjeljivanju negativnih mišljenja otkrili su da svi poslanici i delegati mjesečno primaju i kojekakve paušale veće od 700 maraka. Enormne količine novca su potrošili i na iznajmljivanje stanova, a neki od njih, vidjevši u tome šansu, ovaj novac su iskoristili da bi kupili stanove koji će im poslije četvorogodišnjeg mandata ostati kao trofej.

U ovoj instituciji iz koje bi trebalo da poteknu kritike, inicijative i zahtjevi za kažnjavanje onih koji se nedomaćinski odnose prema buyetskom novcu, taj isti novac su arčili nemilice. Da je u BiH dobro biti uz skute ovim trošayijama, pokazuje i činjenica da su im i vozači imali plaćene troškove mobilnih telefona, duple dnevnice za vrijeme vikenda, kada bi ih vozili do porodica da se vide s njima kako ne bi izgubili osjećaj za toplinu doma.

Kako je parlamentaraca znatno više nego što na raspolaganju imaju službenih automobila, oni koji su koristili vlastite debelo su naplatili sve to, tako da su od silnog novca koji su po različitim osnovama trpali u svoje yepove na kraju mandata mogli da kupe nove.

Ako se ima u vidu činjenica da je Parlament BiH, koji broji nešto jače od 200 zaposlenih, na raspolaganju imao više od 15 i po miliona maraka u prošloj godini i da je sav taj novac spiskan za gotovo nikakav rad, onda ne čudi činjenica da se samo u BiH nerad debelo plaća i isplati.

Ne bude li se u ovoj zemlji unijelo više reda u parlamentarne klupe i među one koji bi trebalo da budu glas naroda, taj isti narod hodaće gladan pored "preteških" im narodnih tribuna. Kako je BiH i dalje, ipak, demokratska zemlja, priliku da kažu šta misle o ovom i ovakvom ponašanju svojih predstavnika, građani će imati već za malo jače od godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana