Raštimovani orkestar

Vedrana Kulaga Simić

BiH je specifična balkanska zemlja u kojoj sve kockice još nisu došle na svoja mjesta ni nakon gotovo tri decenije od kraja krvavih sukoba, a trenutna situacija na terenu ne uliva nadu da će nešto preokrenuti nabolje u skorije vrijeme.

Jedna od rijetkih stvari na kojoj nam komšije, ali i daleko razvijene zemlje Evrope i svijeta, mogu pozavidjeti je status koji ima administracija na nivou BiH u odnosu na ostatak građana koji istu drži na svojim leđima. Doduše, sve teže.

U ministarstvima, agencijama, kancelarijama, kao i drugim institucijama BiH, pohranjeno je oko 22.000 radnih knjižica. To bi, možda, bilo za svaku pohvalu da je riječ o normalnoj zemlji koja svakodnevno napreduje, koja ima dobru privredu, a ne za zemlju apsurda, političkih sukoba u kojoj se zakoni i drugi akti mahom pišu, eto, da se napišu, a ne da se poštuju.

Jedan od posljednjih dokaza za to stigao je iz Agencije za državnu službu BiH, čiji su rukovodioci poslali ozbiljno upozorenje rukovodiocima silnih institucijama da je krajnje vrijeme da se drže slova zakona, a ne da rade prema nekim, svojim nepisanim pravilima.

Analizirajući stanje na terenu utvrdili su da mnogi olako potpisuju, odnosno odobravaju zahtjeve za plaćeno odsustvo sa posla, a da ne postave ijedno pitanje ili traže obrazloženje zbog čega treba da im izađu u susret.

Takvo postupanje, osim što je sporno s aspekta zakona jer je definisano u kojim slučajevima službenik može da ostvari to pravo, nije dobro ni kada se pogledaju dnevni, mjesečni i godišnji izdaci za plate i naknade zaposlenih na tom nivou vlasti u ovoj i ovakvoj zemlji.

BiH, naime, važni za siromašnu zemlju, ali kada se zna da se svaki mjesec iskešira oko 50 miliona maraka za plate samo onih koji su posao dobili na nivou BiH, ta činjenica pada u vodu, a bahatost dolazi do izražaja.

Godinama se vodi polemika o tome, ali još ne tako gdje bi i trebalo, koje su od 75 institucija potrebna BiH i sa koliko službenika jer je ovaj sadašnji broj velika omča oko njenog vrata.

Poseban problem u cijeloj priči predstavlja činjenica da su institucije prepune stranačkih funkcionera, simpatizera i onih koje sa rukovodiocima na vlasti vežu krvne veze, a koji, čak u nekim izuzecima, nemaju nikakvog iskustva ni znanja za poslove na koje su imenovani.

Kada se podvuče crta jasno se vidi da je BiH još daleko od zelene grane i da će ovaj orkestar u kojem svako svira kako hoće, a ne kako treba morati da se popravi ili okrene novi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana