Raštimovani orkestar

Željka Domazet

BiH već mjesecima potresa migrantska kriza, ali je Savjet ministara tek na ovosedmičnoj sjednici usvojio zaključke i plan mjera koje ima namjeru da sprovede da bi mogli djelovati.

Ova činjenica jasno potvrđuje da su sve odluke i postupanja koja su bila prije verifikacije zaključaka zapravo bile stvar samovolje i hira, što je nanijelo nesagledivu štetu.

Ova situacija u kojoj su pojedini ministri vukli, narodski rečeno, Zadru, a drugi Šibeniku bila je dovedena do usijanja i malo je falilo da se Savjet ministara raspadne i da oni koji drže koliko-toliko do digniteta ove institucije i svog vlastitog napuste ovaj cirkus i da drugima koji smatraju da njihove poteze treba da slušaju svi nivoi vlasti, mada ih nisu pitali ni za mišljenje ni za stavove, stave do znanja da se Ustav ove zemlje mora poštovati.

Potezi koje su vukli Ministarstvo bezbjednosti i njegovi čelnici te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice doveli su do toga da je Hercegovačko-neretvanski kanton, odnosno hrvatski poslanici u skupštini tog kantona, odlučili da zatraže odgovornost i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i raspravu o bezbjednosnoj situaciji nakon što im je u Mostar dovedeno na stotine migranata bez njihovog pitanja za koje niko ne zna ni ko su ni odakle su. Imajući u vidu činjenicu da Savjet ministara radi kao raštimovani orkestar, da se povlače potezi kao rezultat samovolje, a ne usaglašenih stavova, jasno je da u ovoj zemlji iz dana u dan mogu da se očekuju još veća kriza i blamaže različite vrste. U zemlji u kojoj vladaju samovolja i neodgovornost jasno je da neće biti prosperiteta ni napretka još zadugo.

Kada se tome doda i činjenica da više niko ne zna koliko je u njoj zaglavljeno ilegalnih migranata, među kojima ima i onih koji su spremni za različite nezakonite aktivnosti, ne čude podaci da iz nje odlazi sve što ima bilo kakve mogućnosti da na drugim prostorima nađe svoje mjesto pod suncem. U svemu ovome ne čude najave da je već odavno postala prostor na kojem se vuku potezi koji se mogu svrstati u one za rubriku vjerovali ili ne.

Kako Savjet ministara radi ne čude najave da će ova zemlja zasigurno postati oaza za šišmiše i zemlja u kojoj stanovnici nemaju nikakvu zaštitu. Ali, Savjet ministara je odlučio da će je šišmiši imati.

Imajući sve ovo u vidu, i ne čudi što je davno veliki Ivo Andrić za BiH izrekao najbolju dijagnozu - Tamo gdje prestaje svaka logika, počinje Bosna i Hercegovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana