Raštimano pravosuđe

Svjetlana Šurlan

Pravda u BiH je spora, a najčešće na kraju i nije pravda u pravom smislu riječi, već tek riješeni slučaj.

Dokazalo se to mnogo puta, od predmeta ratnih zločina do onih u kojima je evidentiran najteži i organizovani kriminal.

Mnogo i previše predmeta je završeno oslobađajućim presudama ili obustavama istraga zbog nedostupnosti počinilaca, svjedoka ili drugih koji su identifikovani kao ključni da bi odgovorni završili iza rešetaka.

Dokazuje to i statistika, iako je nadležni priznaju samo kada im ide u korist. Statistika u ovom slučaju pokazuje da je u sudovima širom BiH sve manje osuđujućih, a sve više oslobađajućih i odbijajućih presuda.

Više od 1.140 osoba lani je oslobođeno na sudovima. Da li je moguće da je toliko ljudi osumnjičeno za krivična djela, a da za to nije bilo nikakvog osnova? Naravno da nije.

Uzrok za veliki broj oslobađajućih presuda najvećim dijelom leži u neadekvatno sprovedenoj istrazi, neprikupljanju dokaza, jednostavno neradu institucija koje bi svaku optužnicu trebalo da potkrijepe dokazima. Ima, naravno, i odgovornosti sudija, korumpiranosti, neznanja...

Da pravda nije pravda u BiH pokazuje još jedan statistički podatak - u 66 odsto osuđujućih presuda izrečena je tek uslovna kazna. Samo u 21 odsto osuda bila je izrečena kazna zatvora. Ostatak čine novčane kazne.

Tako je s uslovnom kaznom “prošlo” skoro 10.000 lica, sa novčanom oko 1.770, a u zatvoru su “završile” 3.302 osobe.

Tu je i zastarjelost predmeta, za koju je već odavno poznato da služi kako bi kriminalci izbjegli suđenja i kazne. Lani je udvostručen broj zastarjelih krivičnih predmeta u sudovima u BiH u odnosu na godinu ranije.

Reforma pravosuđa od završetka rata do danas spominje se kao nešto što je neophodno sprovesti i za šta više nema odlaganja. I tako iz godine u godinu. Različiti eksperti, ni domaći, ni strani, niti bezbrojne strategije nisu uspjeli obezbijediti da pravda u BiH dobije pravo značenje. Sasvim sigurno je da uskoro i neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana