Rasteretiti privredu!

Ma­ri­na Čigoja

Poslovna zajednica u Srpskoj još jednom je upozorila na teško stanje u privredni i još jednom zatražila da nadležni reaguju.

Ekonomska politika svakako je jedan od dokumenata koji, krajem svake godine, izazove veliko interesovanje, a nerijetko i buru reakcija sindikata, privrednika i cjelokupne javnosti. Svoje prijedloge i mjere za poboljšanje ekonomske slike Srpske privrednici su već iznijeli. Vraćanje stope poreza i doprinosa na nivo od prije izbijanja svjetske ekonomske krize i povećanje neoporezivog dijela na nivo najniže plate u RS, refundacija porodiljskog bolovanja u bruto iznosu, rješavanje nelikvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, mjere podrške i podsticaji, samo su neki od zahtjeva na čijem rješavanju privrednici insistiraju. Hoće li predstavnici vlasti i u kojoj mjeri imati sluha za probleme sa kojima se privrednici suočavaju vidjećemo već u idućih mjesec do dva, kada bi o ovom dokumentu trebalo da se raspravlja sa socijalnim partnerima.

Činjenica je da su privrednici i do sada davali prijedloge, ali da oni nisu uvijek i u potpunosti bili prihvaćeni. Nema sumnje da su mjere za rasterećenje prijeko potrebne i da je svaka pomoć dobrodošla. S obzirom na to da privreda već duže vrijeme grca u dugovima i da se skoro sva preduzeća bore sa problemom nelikvidnosti, sigurno je da bi samo smanjenje stope poreza i doprinosa imalo veoma pozitivan uticaj i doprinijelo rješavanju tih problema.

Takođe, pitanje na kojem privrednici već duže vrijeme insistiraju je donošenje novog zakona o radu, ali taj zakon još uvijek nije došao na dnevni red, prije svega zbog jakog otpora sindikata. I pored njihovog protivljenja, poslovna zajednica od tog zakona očito ne odustaje. Zanimljivo je da se ove godine, među prijedlozima privrednika, našao i zahtjev da oni budu uključeni u proceduru imenovanja ministra zaduženog za privredu i industriju.

Privrednici su svoje zahtjeve iznijeli, a s obzirom na nagomilane probleme, nova vlada Srpske će ozbiljno morati da zasuče rukave kako bi se stanje popravilo. Jedno je sigurno, privreda se mora rasteretiti i podsticati ukoliko se ovi problemi zaista žele riješiti, a samim tim i smanjiti stopa nezaposlenosti.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana