Rast cijena

Marijana Miljić
Rast cijena

Stanovnici Republike Srpske tokom čitave godine bili su suočeni sa brzim rastom cijena prehrambenih proizvoda. Međutim, poskupljenja se izgleda neće zaustaviti ni na kraju ove godine, već će istim ili bržim tempom nastaviti i početkom iduće godine, jer je već najavljeno poskupljenje cigareta i grijanja.

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u novembru iznosila je 1.338 maraka i veća je za 17 maraka u odnosu na oktobar, dok je oktobarska potrošačka korpa veća za 15 maraka od septembarske. Niko nam ne daje odgovor zašto vrijednost potrošačke korpe raste iz mjeseca u mjesec, dok prognoze govore da će taj trend biti nastavljen.

Stanovnici Srpske ne mogu da uđu u neku od prodavnica i marketa a da ostanu zapanjeni pojeftinjenjem nekoga proizvoda. Više se sigurno toliko i ne iznenade na poskupljenje, jer su ih trgovci na to navikli.

Posebno je problematično da najčešće poskupljuju osnovne životne namirnice. Tako je prethodnog mjeseca zabilježen skok cijena voća i povrća, šećera, masti, maslaca. Na to se nadovezao i rast cijena stanovanja i prevoza.

Sigurno se više niko i ne sjeća koliko je puta u ovoj godini poskupilo gorivo, da bi ka kraju dostiglo vrijednost od 2,10 maraka po litru.

Zbog takve strukture proizvoda i usluga koji poskupljuju, broj stanovnika koji je zahvaćen poskupljenjima je veliki, uključujući i penzionere, socijalne slučajeve i radnike sa najnižim primanjima.

Ako nekome može poslužiti za utjehu istu sudbinu u nekontrolisanom rastu cijena sa Republikom Srpskom dijele i zemlje u regionu, koje iz mjeseca u mjesec bilježe nova poskupljenja.

U otvorenoj ekonomiji prodavci veoma lako mogu da zloupotrijebe slobodno formiranje cijena. Slijedom logike najčešće se odlučuju za podizanje cijena hrane, igrajući na sigurnu kartu da stanovništvo mora da kupuje da bi preživjelo.

U takvoj situaciji nam ne preostaje ništa drugo nego da sanjarimo da će prodavci imati barem malo milosti, pa da i kad dižu cijene poskupljenja ne budu drastična.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana