Rasprava o Sutorini

Željka Domazet

Da BiH nije cirkus država sama po sebi, već bi odavno potpisala i ratifikovala sporazum o granici sa Crnom Gorom i time bi ove dvije države postale prve u regionu koje nemaju spornih pitanja kada je riječ o granicama.

Nadležne komisije obje zemlje godinama su sjedjele, vijećale i donijele prijedlog ugovora o granici. Kako su u ovoj zemlji uvijek jače struje nereda i problema od onih koji žele da se problemi riješe i uvede red, tek kada je sve bilo gotovo iz rukava se izvukao problem Sutorine koja prilikom međunarodnog priznanja BiH kao države nije bila u njenom sastavu.

Da je riječ o dobro izrežiranoj priči pokazala je javna rasprava, zakazana na zahtjev Parlamenta BiH nakon što su bošnjačka udruženja i političari potegnuli ovo pitanje, a na koju su pozvani najeminentniji stručnjaci međunarodnog prava, članovi Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Ministarstva spoljnih poslova... Činjenica da se niko od njih nije pojavio jasno pokazuje da je od početka ovdje riječ o političkom talasanju, a ne nikako o pravnom pitanju.

O "težini" rasprave najbolje govori podatak da su glavnu riječ o Sutorini vodili predstavnici mašinskog, filozofskog i medicinskog fakulteta te je zbog toga sasvim jasno da je BiH u samom startu "bez argumenta pošla u svatove" i da je već izvjesno da bi u eventualnom sporu mogla pretrpjeti veću štetu i proći ko bos po trnju.

Pored toga, ono što je posebno zabrinulo, je to što su učesnici javne rasprave koji su tvrdili da otvaranje tog pitanja nije dobro zbog stabilnosti u regionu i zbog dobrosusjedskih odnosa, te da bi raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma bilo opasno po BiH, bili onemogućavani da iznesu svoj stav uz dobacivanja i psovke.

"Takvi ne trebaju da govore". "Takvi nam ne trebaju", "Ne pričajte svašta" druga neprimjerena osporavanja tvrdnji da za BiH nije dobro da se dovede u situaciju da iz Sutorine isplivaju nove podjele, još su produbila ovaj problem i sa pravnog ga vratile na politički teren.

Pokazalo je i da bi pod pretpostavkom da bi danas-sutra pred Međunarodnim sudom Sutorina i bila ucrtana u granice BiH, osim problema sa Crnom Gorom došlo do razračunavanja unutar BiH oko toga da li treba da pripadne Republici Srpskoj, odnosno Trebinju iz koga je otišla ili postane neki novi distrikt što traže predlagači rezolucije u kojoj se zahtijeva da se ne potpiše ugovor o granici kojim bi Sutorina pripala Crnoj Gori. *

Komić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana