Rasprava o propustima

Željka Domazet

Da li će u institucijama BiH konačno da se desi pomak kada je riječ o enormnim količinama novca koje cure na različite strane zbog različitih propusta, pokazaće posebna sjednica Parlamenta BiH na kojoj bi poslanici detaljno trebalo da pročešljaju revizorske izvještaje za deset institucija koje su u pretprošloj godini dobile mišljenje sa rezervom.

Mada je čelnike ovih institucija već saslušala nadležna Komisija za finansije i budžet i u vezi s tim pitanjem donijela zaključke, ovo saslušanje čelnih ljudi koji su najodgovorniji za propuste, moglo bi značiti makar mali pomak u uvođenju discipline u trošenju novca i usklađivanju propisa i, samim tim, konačno uvođenje reda.

Činjenica da je samo nešto jače od tri odsto budžeta institucija koji je namijenjen nivou BiH, potrošeno na zakonit način, dovoljan je alarm da se nešto mora učiniti i hitno napraviti pospremanje.

Ako se ima i vidu činjenica da najveći budžetski korisnici od početka imaju drastične primjedbe revizora i da se na tom planu ništa ne popravlja, nije ništa drugo do jasan signal da konačno za propuste neko mora da snosi posljedice.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, jeste to da su među institucijama na koje revizori imaju velike primjedbe zbog propusta svake vrste, i one iz bezbjednosnog i pravosudnog sektora koje bi morale prve da reaguju kada je riječ o bezakonju.

U ovoj zemlji nije rijetkost ni da nadležne institucije, u prvom redu Savjet ministara, nisu učinile ništa da usklade zakonske propise kako se propusti iz godine u godinu ne bi ponavljali.

Ništa nije učinjeno da bi se unaprijedio sistem javnih nabavki koji je okarakterisan kao jedna od najvećih slabosti institucija u kome su zakonske šupljine korišćene da bi se novac trpao u džepove onih koji su bili u lancu.

Ne budu li poslanici na posebnoj sjednici na kojoj su, kako su najavili, pročešljati detaljno sve institucije koje su imale najviše propusta, učinili određene poteze kojima će se izmaći fotelja svima onima koji se ogriješe o zakon i biti smanjena budžetska sredstva onima koji ih nesavjesno i nezakonito troše, i ta sjednica biće samo još jedna predstava za narod od koje niko neće imati koristi.

Za nadati se da ovoga puta neće biti tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana