Raspirivanje vatre

Goran Maunaga

Kandidat SDA za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković nekoliko dana pred izbore, tvrdeći da "Srebrenica ne smije opet pasti" i da će "biti posljedica po BiH ako izgubimo Srebrenicu", javno je upotrijebio Makijavelijevu maksimu po kojoj cilj ne bira sredstva.

Unošenje straha među birače izjavama u čijoj se pozadini nazire prijetnja ratom nema nikakve veze sa demokratijom, načinima vođenja izborne kampanje, političkim platformama, stranačkim programima ni sa poštenom izbornom utakmicom.

Na to da SDA sprovodi politiku koja ne bira sredstva uvjerili smo se još 1992. godine, pa je jasno da je ta politika ono što je danas najmanje potrebno Srebrenici, BiH, regionu.

Durakovićeva procjena da je situacija u Srebrenici uoči izbora "napeta" te njegovo sastančenje s liderima svih bošnjačkih stranaka na temu Srebrenice njegove su lične stvari i to se ne kosi sa zakonima i pravilima.

Ali govoriti, navodno u interesu zabrinutih građana, da "u slučaju gubitka Srebrenice slijede posljedice za cijelu državu", jeste prijetnja i unošenje straha među glasače s ciljem njihovog prisiljavanja na glasanje za Durakovića.

Svi kandidati na izborima, pa tako i oni u Srebrenici, snage treba da omjere argumentima, svim onim pozitivnim stvarima koje su uradili ili će uraditi, onim što će stanovnicima donijeti njihov izbor te kvalitetima za koje će se zalagati.

Oni treba jasno da kažu zašto građani treba da glasaju za njih i da daju garancije da će ono što su obećali i ispuniti, najavljujući koji su prioriteti u njihovom radu ako budu izabrani.

Umjesto toga, Duraković i prvaci ostalih bošnjačkih stranaka tvrdnjama da "Srebrenica ne smije opet pasti" raspaljuju opasne vatre, aludirajući na stradanja tokom ratne 1995. godine koja, eto, mogu biti spriječena isključivo izborom Durakovića za načelnika Srebrenice.

U predizbornoj kampanji ne bi smjelo da bude prijetnji ratom ni unošenja nemira u narod, dizanja tenzija ni manipulisanja strahom stanovnika.

Pogotovo zato što nema govora o tome da bi u BiH, u bilo kom slučaju, moglo biti rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana