Raspirivanje mržnje

Anita Janković-Rečević

Ratni sukobi u BiH utihnuli su prije gotovo dvije i po decenije, ali svakog jula se stiče utisak da ništa nije okončano i da smo daleko od zakopavanja ratnih sjekira, da je između naše mirne svakodnevice i ratnog pakla samo par koraka i da se mržnja koja tinja u trenu može potpaliti u vatru neslućenih razmjera.

To je najvidljivije na društvenim mrežama na kojima je posljednjih dana izražena nacionalna i etnička netrpeljivost. Potežu se teške riječi, iznose prijetnje, blokiraju neistomišljenici.

Ista situacija je i sa komentarima koje građani ostavljaju ispod tekstova raznih domaćih portala. Svako ima potrebu da iz svoje tastature ispali otrovne strijele mržnje. I oni koji su upućeni u ratna dešavanja, ali i oni koji su rođeni godinama nakon posljednjeg ispaljenog metka i koji pojma nemaju ni šta je rat, a kamoli koje su njegove posljedice.

Da je sve otišlo predaleko i da pojedini gube kompas vidljivo je čak i na “Instagramu”, mreži za promociju ljepote, golotinje i lažnih života, gdje pojedine bh. blogerke i influenserke koje nikakve veze nemaju sa tim zločinom oplakuju žrtve na više nego degutantan način, kao da je žal za žrtvama neki najnoviji društveni trend.

Odavno je jasno da su pojedini datumi u ovom mjesecu povod za raznorazne manipulacije, pranje svijesti i stavljanje na stub srama jednog naroda koji se pokušava okriviti za sve ono ružno što se dešavalo na ovim prostorima tih nesrećnih devedesetih godina, ali zar se ide toliko daleko da se čak i platforme koje služe za reklamiranje nakita i cipela koriste u te svrhe.

Raspirivanju mržnje i buđenju straha uveliko doprinose i pojedini mediji, koji se utrkuju da na što atraktivniji način prikažu stradanje Bošnjaka, a srpske žrtve minimalizuju, poriču i guraju u zaborav.

Istina je da svako ima pravo na slobodu izražavanja, obilježavanje godišnjica stradanja i oplakivanje žrtava, ali ljudi moraju znati da ta sloboda nužno uključuje i neke odgovornosti.

Tačno je da se na putu pomirenja moramo suočiti sa prošlošću, ali taj pokušaj prezentovanja da su Bošnjaci ubijali u samoodbrani, a Srbi krvoločno je degutantan i u mnogim glavama stvara povod za nove ratne sukobe.

Miran i dostojanstven suživot na ovim prostorima je i te kako moguć, ali govor mržnje ozbiljno narušava proces uspostavljanja stabilizacije i trajnog mira u BiH. Oni koji nisu za zajednički život treba hitno da emigriraju što dalje odavde ili jednostavno Srpskoj omoguće otcjepljenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana