Raspad sistema

Žarko Marković

Spoljna politika BiH potpuno se raspala pod udarom ukrajinske krize.

 

I prije početka sukoba na istoku bila je klimava, a u posljednjih osam-devet dana nestala je netragom u bespućima svih naših unutrašnjih lomova. U danima kada se svijet, vele oni malo bolje upućeni, nalazi na prekretnici, BiH ostaje raspolućena na vlastitim raskrsnicama, a na toj spoljnopolitičkoj aktivna su samo dva smjera. Sarajevski koji gura po svom gazeći preko svih drugih aktera političke borbe u zemlji i banjalučki koji ne može učiniti ništa da zaustavi trio BBŽ (Bakir, Bisera, Željko), osim da šalje otvorena i poluotvorena pisma.

U danima kad je bošnjački dio FBiH slavio tzv. dan nezavisnosti, prvi put su uglas reagovali svi srpski ambasadori i konzuli, odbivši da primjene instrukciju Turkovićeve. Tada je i naivcima bilo jasno da ovdje svako vodi svoju spoljnu politiku uz jednu bitnu napomenu - Sarajevo je trenutno u ofanzivi.

I tako je BiH danas na mapi onih koji nisu uveli, ali podržavaju uvođenje sankcija Rusiji od strane zemalja EU. Tako se BiH našla i na listi zemalja članica UN koje su osudile rusku agresiju. I u narednim danima će se naći na drugim sličnim listama, što će iz Banjaluke biti žestoko osuđeno.

Osim samovolje, sarajevsku gardu odlikuje i pozamašna doza licemjerja, ali i namjerno iskrivljenog tumačenja činjenica i dokumenata. Kao u slučaju famozne Izjave Predsjedništva BiH o situaciji u Ukrajini 2014. godine. Na tom papiru, na primjer, ne piše baš ništa što bi moglo da bude temelj za sadašnje djelovanje BBŽ trija. Osim ako oni nemaju primjerak na kakvom drugom pismu, bosančici možda.

***

Na sceni je i potpuni raspad još jednog sistema. Onog javnog radiotelevizijskog, na nivou BiH. Informacija je previše, kao i upletenih ljudi. Među njima i Milorad Dodik lično koga je direktorica Bh. radija informisala o situaciji. Dodik je tada naveo da je cjelodnevni program povodom “dana nezavisnosti” emitovan na BHT-u sraman i usmjeren protiv srpskog naroda, na šta su reagovali “Bh. novinari” najžešće osuđujući “direktno miješanje” Dodika u uređivačku politiku i programski sadržaj javnog servisa. Ako je konstatacija da je program bio sraman miješanje, šta bi mogli da kažu za one koji su ga kreirali. Urednička nezavisnost? Ma, hajte, molim vas.

***

Branislav Zeljković se nije čestito ni odmorio nakon izlaska iz pritvora, a već mu je pronađena zamjena na poziciji direktora Instituta za javno zdravstvo. U okviru koalicionog dogovora, iz koalicionih redova za koju (zamjenu) se glasa bez da se postavlja puno pitanja. Pandemija, a to veli i Alen Šeranić u današnjem “Glas plusu” nije uspjela da sruši zdravstveni sistem Republike Srpske, ali koalicioni dogovori su jači od bilo koje pandemije.

***

Nenad Nešić je u petak otkrio karte i završio raspad jedinstvenog opozicionog bloka koji, valja i to reći, nikad realno nije ni postojao. Prvi put u istoriji DNS će, poručio je Nešić, imati kandidate za inokosne funkcije. Konačno, eto neke istorijske koristi od izlaska iz koalicije sa SNSD-om.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana