Raspad sistema

Veljko Zeljković

Pred vratima Evrope nalazi se pet miliona migranata, koje bi turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan mogao iskoristiti kao moćnu kartu u ucjenama zapadnih zemalja za dobijanje finansijske pomoći.

Turska ekonomija našla se posljednjih nekoliko mjeseci na udaru SAD. Vrijednost lire, nacionalne turske valute, u ovom dobro osmišljenom napadu gotovo je prepolovljena.

Zvanični Vašington Ankari na ovaj način poručuje - da više neće tolerisati vojnu i ekonomsku saradnju Turske i Rusije. Tramp je na ovaj način Erdoganu poručio i kako u svijetu postoji sama jedna imperija, i to ona kojom rukovode moćni i neformalni svjetski centri moći s one strane bare.

Posljedice ovog sukoba osjetiće mnogi. Ekonomski analitičar Momir Bulatović smatra da bi se ova kriza mogla proširiti i van granica Turske, te uzročno-posljedično pogoditi prostor Balkana, ali i Evropske unije.

Da je kojim slučajem još generalni sekretar NATO saveza, Havijer Solana bi to nazvao kolateralnom štetom.

A u Evropi spavaju, valjda nesvjesni da Erdogan u svojim rukama drži Pandorinu kutiju koju, ukoliko bude dovoljno isprovociran od Amerike, može otvoriti u svakom trenutku. On u rukama drži pravu “atomsku bombu”, koju bi u svakom trenutku mogao baciti na Evropu.

Novi migrantski talas bi poput cunamija uništio sve pred sobom.

Pored svih problema sa kojima se trenutno muči evropska zajednica, pitanje nove migrantske krize je posljednje što joj treba u ovom trenutku.  

Jer, zbog konstrukcione greške, ova građevina se polako urušava. Razloga ima mnogo, a prvi leži u povećanju moći i ovlašćenja Brisela na račun država članica.

Drugi razlog je sam evro. On je već razorio brojne države i posvađao narode, a još nije ispoljio sve svoje mane i nedostatke.

Silna i dobro plaćena administracija u Briselu godinama sa Ankarom izbjegava priču o ulasku Turske u ovu zajednicu. S razlogom ili ne, nebitno je.

Do sada je Erdogan rijetko koristio ovu moćnu kartu zvanu - migranti. Ali ukoliko osjeti da je ostao sam, sa sobom će niz liticu, u ambis zvan finansijski kolaps, povući još mnoge.

Pa i EU, kojoj bi se na taj način propisno “revanširao”.

Ni omalena BiH, sa svojih tri i nešto miliona stanovnika, ne bi mogla preživjeti ovu isprovociranu najezdu novih migranata, koji bi poput roja skakavaca mogli prekriti naše prostore.

Nije tajna da je Evropska unija napravljena po uzoru na Jugoslaviju. Nekadašnju nam državu su uništile SAD, jer im je tada na balkanskim prostorima trebao jedan “mali prljavi rat”.

Da li se nešto manje od trideset godina kasnije ponavlja ista priča, ali ovog puta sa evropskom zajednicom?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana