Rasipništvo

Marijana Miljić
Rasipništvo

Revizorski izvještaji pokazali su da su Fond zdravstvenog osiguranja i “Željeznice RS” rupe bez dna koje usisavaju i ono malo novca što se uspije skupiti od preopterećene privrede.

ŽRS u svom finansijskom izvještaju prikrile su najmanje četiri miliona maraka gubitaka, dok je FZO RS posegao za 20 miliona maraka novog kredita iako više teško da i sam zna koliko novca duguje apotekama, preduzećima i zdravstvenim ustanovama. Rezultat toga je loša politika poslovanja.

Gutači miliona koji se vuku na plećima građana Republike Srpske i uništene privrede, koju će na kraju novim nametima, da bi upravo njih sačuvali, potpuno ugušiti, na sve to kriju rezultate rada i petljaju. “Željeznice” kriju svoje gubitke koje je otkrila revizija, a fondovi lake ruke posežu za novim zaduženjima i pored milionskih dugovanja koje im je napravilo nesposobno i u udobne stolice uljuljkano rukovodstvo.

Ništa od toga se ne bi desilo da menadžeri nisu imenovani po stranačkom, umjesto stručnom kriterijumu i da im podobnost nije bila prioritetna u odnosu na iskustvo i obrazovanje. Imaju podršku, zato takvi nesposobni i ostaju i opstaju.

Da nisu njihovi, odletjeli bi zbog “loših međuljudskih odnosa” po starom komunističkom receptu. Ovako će ih brzo uhljebiti u drugoj budžetskoj instituciji ili preduzeću, da “doprinose svojom stručnošću”.

Ova preduzeća više i ne brinu katastrofalni rezultati rada, jer znaju da će Vlada RS “uskočiti” uvijek kada je gusto i riješiti njihove probleme. Navikli su da im se pomaže iako niko drugi do njih samih nije kriv za situaciju u kojoj se nalaze.

Koja država i privreda može da izdržava Fond koji ima deset izvršnih direktora, a svaki od njih još ponekog savjetnika i na sve to katastrofalne rezultate rada?

Borba za svaki dinar na tržištu je jedno, ali oni koji kao pijavice isisavaju budžet, kao da im ga je babo ostavio, to još nisu naučili i ne dao bog prepustiti ih toj tržišnoj borbi sa svim njihovim “kompetencijama”.

Ko još u ovoj zemlji dobija regres, sem budžetskih korisnika i radnika “Željeznica”, koji su grcali u dugovima, pa prva sredstva koja su dobili kao pomoć od Vlade, iskoristili za regres.

Pare se mogu rasipati kada nisu tvoje, parola je većine menadžera, dok se oni malobrojni koji moraju da se dovijaju da zarade za plate radnicima, porez i ostale dažbine državi za glavu hvataju zbog takvih.

Pa, dokle tako?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana