Rasipništvo bez premca

Ma­ri­na Čigoja

Rasipništvo u institucijama BiH, na koje se godinama upozorava iz Republike Srpske, po ko zna koji put potvrdili su i revizori koji su izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH dali negativno mišljenje.

Deficit od 53,63 miliona maraka, ogromni neopravdani i nerazjašnjeni troškovi, problematična zapošljavanja i propusti u javnim nabavkama samo su neki od razloga zbog kojih su institucije BiH dobile nepopularnu ocjenu revizora.

Institucije BiH najviše novca potrošile su na bruto plate i naknade zaposlenih za koje je u prošloj godini izdvojeno 522,4 miliona maraka. Osim na platama, nije se štedjelo ni na putovanjima. Tako su, dok većina "običnih građana" BiH jedva preživljava od prvog do prvog, državni službenici o našem trošku putovali ni manje ni više nego biznis klasom, spavali u hotelima viših kategorija, prisustvovali kojekakvim seminarima i konferencijama od kojih niko živ nije vidio nikakav efekat.

Sva besmislenost zemlje u kojoj živimo i njenih institucija još jednom je dokazana. Dok velika većina građana jedva preživljava, drugi se "šepure" po svijetu i troše ono što sasvim sigurno nisu zaradili.

Problem zapošljavanja u institucijama BiH, koje su bez sumnje jedno od najpoželjnijih mjesta za (ne)rad, odavno je ispričana priča. Zapošljavanje po partijskim, rodbinskim i ko zna kakvim sve drugim vezama se nastavlja, a vi koji nemate "vezu" možda bi mogli da pokušate sa nekom punijom kovertom!

Zakon o javnim nabavkama još jedan je u nizu zakona koji se često krše. Netransparentna dodjela poslova, bez praćenja njihove realizacije, nabavke bez ikakvog plana, problem su koji se godinama ponavlja i na čijem se rješavanju ne radi ništa.

Revizori su istakli da je prisutan i domino efekat kod potrošnje i ponašanja budžetskih korisnika, jer se isti propusti pojavljuju na više adresa. Kako i ne bi. Ako jedni uzimaju koliko hoće, a nikome za to ne odgovaraju, zašto to isto ne bi radili i ostali?

Postavlja se pitanje hoće li i kada konačno neko u BiH odgovarati zbog silnih, najblaže rečeno, propusta koje revizori već godinama utvrđuju. Kako sada stvari stoje, to je teško očekivati. Ovaj revizorski izvještaj samo je još jedan dokaz u kakvoj zemlji živimo i kakvu vlast imamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana