Rasipništvo bez kraja

Milijana Latinović

Rasipništvo u institucijama na nivou BiH nije novost, a da starim navikama onih koji sjede u tamošnjim foteljama nema kraja, pokazao je i devetomjesečni presjek izvršenja budžeta.

Za rad ministarstava, agencija, kancelarija i direkcija od januara do kraja septembra iskeširano je gotovo 600 miliona maraka, što je za 9,5 miliona više nego u istom periodu lani. Najviše su “skočili” izdaci za lična primanja zaposlenih i materijalne troškove, a najviše novca iz kase završilo je u džepovima armije službenika, kojih je iz godine u godinu sve više.

Milioni su kao i do sada iskeširani za brojna službena putovanja, kao i za članstvo u raznim organizacijama.

I dok se ovi milionski troškovi gomilaju iz godine u godinu, na vidjelo svakog dana izlazi besmislenost zemlje u kojoj mnogi građani jedva sastavljaju kraj s krajem, a nisu rijetki ni oni koji doručak, nažalost, traže u kontejnerima.

Javnost godinama upozorava da se u institucijama BiH uhljebilo previše onih kojima je jedina misija da (ne) rade ništa, a da za to primaju visoke plate, dok nadležni za to ne mare mnogo. Na rasipništvo i bahato ponašanje službenika na nivou BiH godinama su upozoravali i revizori, dajući negativne ocjene, ali to nikoga nije mnogo nasekiralo. Oni koji su uzimali koliko im volja, uzimaju i dalje.

Osladile im se novčanice koje, naravno, nisu zaradili sa svojih deset prstiju, pa grabe i šakom i kapom.

A kazne ni na vidiku. I sve dok nadležni ne preduzmu nešto i ne stanu u kraj bahaćenju onih koje je narod birao, a koji mu sada dinar iz džepa uzimaju, teško da će u BiH zavladati blagostanje. Krajnje je vrijeme da se u institucijama na nivou BiH uvede red i da se na odgovornost pozovu svi oni koji godinama samo čuvaju fotelje i ne rade ništa. Čast izuzecima, koji se mogu izbrojati na prste!

Armija službenika na nivou BiH mora prestati da se baškari po svijetu novcem o kojem obični smrtnici mogu samo da sanjaju. Osiromašena privreda i građani, među kojima su stotine onih na ivici gladi, ne mogu više plaćati njihova putovanja i hirove. Revizori i tužilaštva treba više da zasuču rukave i uhvate se u koštac sa ovim problemom prije nego što privreda padne na koljena pred enormnim apetitima administracije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana