Rasipanje novca

Dragana Orlović

U BiH svi nivoi vlasti i institucije imaju svoje budžete, a samim tim i svoje troškove. I to kakve troškove!

Stanje najbolje pokazuju najnoviji izvještaji Svjetskog ekonomskog foruma, koji je analizirao efikasnost trošenja javnih prihoda, prema kojima se BiH našla, a gdje bi drugo - već na samom dnu.

U rasipanju javnog novca gore su, pardon "bolje su", samo Argentina i Venecuela, što i nije, mora se priznati, neka velika utjeha.

Što je najgore, da bi se vidjelo gdje je BiH u kategoriji trošenja javnog novca, i nije trebalo da se radi neki specijalni izvještaj, jer je sve to već odavno poznato. Mnogobrojni finansijski izvještaji iz godine u godinu pokazuju i dokazuju koliko se i na koji način troši na nivou BiH i koliko postojeći državni aparat u stvari "isisava" milione i milione iz budžeta, umjesto da taj novac bude usmjeren u razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta, da bi se smanjila armija nezaposlenih... Ali, uzalud!

Rasipništvu na nivou BiH se još nije stalo na kraj, a da li će i kada će se to desiti, ne zna se.

Ne zna se ni koliko je BiH do sada koštala Republiku Srpsku, sa enormnim svotama novca koje su otišle za finansiranje mnogobrojnih institucija koje teško da bilo čemu služe, osim što naprosto "gutaju" javni novac.

A taj javni novac je u stvari naš novac. Novac svih stanovnika koji redovno plaćaju poreze, doprinose i razne vrste naknada i taksi, a koji zauzvrat očekuju kvalitetnije javne usluge, kvalitetniji život.

Tačno je da na svijetu ne postoji nigdje manja, a komplikovanija, zemlja, sa zamršenijim uređenjem i sistemom, ali neke stvari su, ipak, jednostavne i zahtijevaju jednostavan odgovor i još jednostavnije rješenje. Rješenje koje leži u sprečavanju i kraju rasipništva i odgovornijem ponašanju institucija BiH.

A za podatke o tome kako se i koliko (ne)efikasno troši javni novac ne trebaju nam više izvještaji. Ni svjetskih foruma, ni agencija, ni pojedinaca. O tome znaju svi. Svaki penzioner, svaki radnik, pa i bilo koje dijete kad bi ga na ulici zaustavili i pitali. Samo, izgleda, ne oni koji bi trebalo da znaju i da u vezi sa tim pitanjem nešto preduzmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana