Rampa za reforme

Svjetlana Šurlan

Reformsku agendu usvojili su u julu svi nivoi vlasti i svi oni koji sjede u Savjetu ministara BiH, Vladi RS i Vladi FBiH složili su se da je sprovedu.

Bez obzira na to kojoj partiji pripadaju, oni koji čine bilo koji nivo vlasti u BiH, podigli su ruke da reforme budu sprovedene u šest oblasti. To su javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost, poslovna klima i konkurentnost, tržište rada, socijalna zaštita i penzije, vladavina prava i dobro upravljanje i javna uprava.

Jedan od načina da postignu jedan od ciljeva premijeri RS Željka Cvijanović i FBiH Fadil Novalić vidjeli su u izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH. Iz dvije vlade tvrde da se time jačaju fondovi zdravstva, odnosno obezbjeđuju prihodi kojima će biti finansirana reforma oronulog zdravstvenog sistema, te da se obezbjeđuje novac za infrastrukturne projekte. Ti projekti su izgradnja autoputeva koja se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Istina je da u agendi stoji da će vlasti u BiH podržati povećanje akciza na duvan i alkohol, koji će biti direktni prihodi fondova zdravstvenog osiguranja RS i FBiH do kraja godine.

Agendom se svi nivoi vlasti u BiH obavezuju da ni na koji način neće osporavati, ometati i blokirati realizaciju aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama koji su direktno i indirektno vezani za reformske procese. Pod to se svakako mogu podvesti aranžmani sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i gradnja autoputeva.

Međutim, s druge strane, predstavnici opozicije u Srpskoj smatraju da povećanje akciza nema veze s reformskom agendom i da će služiti samo za popunjavanje budžetskih rupa.

Bez obzira na to što svi pristaju na reforme propisane agendom, očigledno je da ih svi isto ne shvataju i da će svaki potez vlasti, kao i ovaj, naići na određeni kamen spoticanja.

Ono što je neophodno je da precizno bude definisano šta se podrazumijeva pod svakom tačkom reformske agende, koji zakoni i kakva povećanja, smanjenja i druge mjere treba da budu donesene.

Već u novembru vlasti treba da podnesu prvi izvještaj o sprovođenju agende, ali sa ovakvim tempom i političkim prepucavanjem i različitim shvatanjem prihvaćenih reformi, očigledno je da neće imati o čemu da izvijeste evropske partnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana