Rampa za mlijeko

Marina Čigoja

Mlijeko iz BiH ne može na tržište Evropske unije! Dugoočekivana posjeta i kontrola Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo (FVO) rezultirala je lošim vijestima za farmere u BiH.

Iako tokom desetodnevne posjete nije bilo nikakvih zvaničnih izjava za medije, očekivanja domaćih proizvođača, ali i čitave javnosti bila su velika. Svi smo već vidjeli mlijeko iz BiH na evropskom tržištu, a onda, potpuno (ne)očekivano, inspektori iz Dablina rekli su "ne".

Neshvatljiv je stav predstavnika nadležnih institucija u BiH koji i nakon ovakve odluke kažu da "možemo biti zadovoljni jer je inspekcija FVO konstatovala da su uloženi značajni napori da bi bili ispunjeni potrebni standardi".

O kakvom zadovoljstvu pričamo ako smo do prije desetak dana svi polagali nade upravo u ovaj dolazak i u ovaj pregled od strane FVO. Da li sad utjeha treba da nam bude to što nijedna zemlja u regionu, poslije prve posjete FVO misije, nije dobila odobrenje za izvoz?

Ne treba zaboraviti da upravo vlasti BiH snose najveći dio odgovornosti za to što potrebni uslovi nisu ispunjeni. I umjesto da se pozabave time, nalaze besmislena opravdanja i konstatuju značajne pomake.

Osim toga, sada je već jasno kao dan da pregovori BiH sa EU u vezi sa carinskim olakšicama za Hrvatsku neće biti laki. Očigledno je da se i na ovaj način pokušava izvršiti dodatni pritisak na BiH kako bi njeni pregovarači popustili i omogućili Hrvatskoj bescarinski uvoz, koji je bio na snazi prije njenog ulaska u EU.

Razlog zbog kojeg se EU tako grčevito bori za svoju novu članicu svakako je to što ne žele još jednu ekonomski posrnulu zemlju koju će morati da nose na svojim leđima. Upravo zbog toga će i učiniti sve da njihove proizvode, koji nisu ništa kvalitetniji od naših, plasiraju na naše tržište.

Ova posjeta inspekcije FVO to je samo potvrdila. Ipak, ma koliko da je tržište Hrvatske značajno za naše mljekare, BiH ne bi trebalo da popusti pred ovim pritiscima, jer bi time dovela u pitanje čitavu domaću poljoprivrednu proizvodnju. Taj zadatak, očigledno je, neće biti lak, ali sigurno je da nije ni nemoguć. Farmeri iz BiH još ne mogu da računaju na tržište Hrvatske, ali alternativna rješenja sigurno postoje. Vjerujemo i da će uslovi za koje je FVO sada utvrdio da ne postoje u dogledno vrijeme biti ispunjeni i da će iduća kontrola biti pozitivna za naše proizvođače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana