Rampa na granici

Svjetlana Šurlan

Četiri i po godine traje bitka opštine Novi Grad s vjetrenjačama u institucijama BiH i Hrvatske u vezi sa otvaranjem graničnog prelaza u tom gradu za teretni saobraćaj.

Od 1. jula 2013. godine, kada je Hrvatska pristupila Evropskoj uniji, privreda ove opštine i prekograničnog Dvora, ali i svih opština prijedorske regije trpe znatne gubitke, jer oni koji se bave transportom moraju da koriste prelaz u Gradini. To preduzećima povećava dužinu puta za transport robe, usluga, sirovina i opreme za čak 400 kilometara, što znatno povećava troškove poslovanja.

Za status graničnog prelaza konstantno se brinu i u Kozarskoj Dubici, gdje na početku evropske karijere Hrvatske nisu čak ni mogli kada žele preći do komšija u Hrvatsku, a sada im se svaka tri mjeseca produžava status međunarodnog prelaza.

I članovi Predsjedništva BiH i ministri Savjeta ministara BiH od 2013. govore da je kategorizacija prelaza uređena na štetu BiH, ali konkretne aktivnosti u vezi s tim ne preduzimaju.

Mješovita komisija nadležna za granične prelaze sastaje se jednom mjesečno, a međunarodni statusi prelaza se produžavaju privremeno. Ne nazire se konačno rješenje, iako je još na zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske u julu 2017. donesena odluka o otvaranju novih graničnih prelaza za transport robe.

Međutim, još nije potpisan sporazum o održavanju mostova na granici dvije države, što je i preduslov za bolje sutra privrednika koji gravitiraju prelazu u Novom Gradu.

Situacija je utoliko složenija što Vlada Hrvatske pokreće proceduru prilagođavanja graničnih prelaza pravilima Šengena, te ako ostane sadašnji status prelaza u Novom Gradu, postoji mogućnost da on nikada i ne dobije mogućnost za transport robe. Time bi privrednicima pograničnih opština bio zadat konačan udarac.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ove sedmice posjetila je BiH, ali ni tom prilikom od zvaničnika BiH nismo čuli da je razgovarano o ovom problemu. Grabar-Kitarović je u BiH došla dan kasnije, te otišla dan ranije nego što je prvobitno bilo najavljeno. Ovo ujedno oslikava i odnos hrvatskih institucija prema problemima koje treba da riješe u odnosu s BiH. Sve dok se to ne desi, konstatacija da "Hrvatska grli BiH" je i te tako smiješna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana