Rampa na Banj brdu

Darko Grabovac

Banjaluka je na nogama zbog rampe na Banj brdu. Košarkaškim rječnikom rečeno, ljubitelji prirode i ovog čuvenog gradskog izletišta stavili su rampu gradskim ocima na uklanjanje ove prepreke za vozila.

Predstavnici političkih stranaka koje pripadaju vladajućoj koaliciji, opozicione političke partije, nevladine organizacije i brojni pojedinci stali su u odbranu rampe, kojom se od automobila štite ljubitelji prirode, rekreativci, ali i prirodne ljepote i ambijent ovog izletišta.

Istina, režim saobraćaja na putu za Banj brdo je propisan i time su se očigledno vodili gradonačelnik Slobodan Gavranović i Odjeljenje za stambene, komunalne i poslove saobraćaja kada su odlučivali o uklanjanju rampe. Međutim, veliko je pitanje na kojem je nivou svijest vozača, pogotovo onih mlađih, koji vole reli vožnju uskim brdskim stazama, da li bi oni u dnevnim, ali i noćnim, časovima poštovali propise. Ugrozili bi tuđe, a vjerovatno i svoje živote. Pitanje je koliko bi i saobraćajna policija bila u mogućnosti da dežura na putu za Banj brdo i piše kazne onima koji bi prekršili pravila.

Zato rampa mora da ostane. Zbog djece, mladih i svih onih kojima ova oaza prirode znači. Majke sa djecom u kolicima, momci i djevojke, rekreativci, ljudi starijeg životnog doba rado posjećuju Banj brdo, gdje udišu svjež vazduh, skupljaju kondiciju, ali i uživaju u prirodnim ljepotama i panorami krajiške ljepotice Banjaluke.

Najavljeni su protesti, branjenje rampe tijelima, a trenutno se pišu i peticije. Nije li to dovoljan signal gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću da odustane od namjere da ukloni rampu i sa svojim saradnicima, ali i glasom javnosti, traži alternativno rješenje, kojim bi bile zadovoljene potrebe svih.

Vozići, kao u primorskim gradovima, žičara ili nešto treće put je na kojem bi sve ovce bile na broju, a vukovi siti. Rješenje mora biti zajedničko i zbog onih koji, iz zdravstvenih ili bilo kojih drugih razloga, svojim nogama ne mogu da se popnu na vrh Banj brda, a imaju želju da odu, ali i zbog turista koji bi da uživaju u panoramskom pogledu na Vrbas i Banjaluku, zbog svih nas…

Rampa je trenutno zaštitnik života i ljubitelja prirode. To mora i da ostane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana