Ramiz mutivoda

Darko Momić

Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH propisano je da su sva profesionalna vojna lica u obavljanju privatnih poslova dužna da se ponašaju tako da izbjegnu stvarni, odnosno očekivani sukob između njihovih profesionalnih dužnosti i privatnih, političkih i finansijskih interesa.

Profesionalnim vojnim licima posebno se zabranjuje korišćenje njihovog zvaničnog položaja u svrhu nagovaranja, vršenja pritiska ili bilo kakvog drugog uticaja na neko lice kako bi ostvarili ličnu korist.

Nije poznato zašto su kreatori pomenutog zakona posebno naglasili i u zakon unijeli nešto što je u normalnim zemljama predmet krivičnog zakonodavstva, a apsurdno bi bilo tvrditi da su znali da će u Oružanim snagama BiH službovati mutivode poput pukovnika Ramiza Mićivode. Ali, poslije prekjučerašnjeg hapšenja vrlog pukovnika zbog optužbi da je poljoprivrednicima davao da koriste zemlju koja pripada vojci, a zauzvrat od njih uzimao novac, pred piscima zakona treba skinuti kapu.

Ipak, i dalje ostaje pitanje zašto se posebno naglašava da su vojnici i oficiri dužni da izbjegavaju sukob između profesionalnih dužnosti i privatnih interesa i da im se zabranjuje zloupotreba položaja. Kao da je to dozvoljeno policajcima, sudijama, ljekarima, profesorima ili pripadnicima bilo koje druge profesije.

Međutim, slučaj mutivode Mićivode dobar je povod da se ponovo postavi pitanje svrsishodnosti Oružanih snaga BiH. Preciznije, zašto i na šta se troši skoro 300 miliona maraka svake godine, koliko iznosi budžet Ministarstva odbrane BiH?!

Skoro trećina budžeta BiH troši se na vojsku, koja niti je nahranjena, niti napojena, niti opremljena, niti obučena i ne služi ni za šta. Pardon, služi Počasna jedinica koja je pandan nekadašnjoj gardi JNA i koja se postrojava na aerodromu kada u BiH dolaze strani državnici. Sve ostale jedinice, pukovi ili brigade ne služi ni za šta, osim da razne mutivode primaju više nego pristojne plate ili se namiruju na neki drugi način koji su predvidjeli i zabranili zakonodavci, a koji je opisan na početku ovog teksta.

Zašto Bošnjaci pogrešno doživljavaju Oružane snage BiH kao nekakav simbol državnosti nikome nije jasno. Zato se lako može izračunati šta je sve u BiH moglo da bude urađeno za više od tri milijarde maraka, koliko je potrošeno na OS BiH od njihovog formiranja, ali mutivode ne žele da izračunaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana