RAK(rana) BiH

Vedrana Kulaga
RAK(rana) BiH

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) odlučila je juče da počasti BiH još jednom blokadom i da do daljeg prekine sjednicu Savjeta ministara BiH u vrijeme kada su se na stolu pred ministrima nalazile važne odluke i informacije.

Neposlušnost i samovolja RAK-a nije mogla da dođe u gorem trenutku (a kao da oni to i sami ne znaju), odnosno u trenutku kada su se na stolu pred ministrima nalazile odluke o produženju privremenog finansiranja, ali i izvještaj o izvršenju budžeta institucija za prvu polovinu ove godine.

RAK-u, dakle, nije bilo važno produženje odluke od koje zavisi finansiranje institucija BiH (među kojima su i oni sami). Ionako su, kako su kasnije saopštili, višak svojih prihoda namjeravali da zadrže samo za sebe - tobože za proces digitalizacije.

Pare su ostavili sebi, sa ili bez odobrenja Savjeta ministara, misleći da će, kao i do sada proći "galama" pojedinih ministara sklonih nepotizmu i stranačkim, a ne državnim interesima.

Mislili su da će, po ko zna koji put, mnogi sagnuti glave kada im se pred očima zaprijeti ovim ili onim imenovanjem. E pa, nije smjelo, a vala nije tako ni bilo.

Tri miliona maraka nije mala cifra za kupovinu radnog mjesta kakvo je čelna pozicija državnog regulatora u komunikacijama, a to su i sami znali.

Računali su na to da će Savjet ministara, u trenutku kada je na vagi svaka iduća plata i naknada zaposlenih u 70 i kusur zajedničkih institucija i za više od 22.000 džepova, zažmuriti na aroganciju jedne od njih.

Stiče se utisak da u ovoj BiH, ovakvoj kakva jeste, više ne može svako da radi šta hoće, kad hoće i da pri tome ne mari ni jedan odsto za posljedice koje bi mogao da izazove svojim petljarijama.

Iako se RAK pokazao kao institucija koja razara BiH i koja pokušava da se uzdigne iznad Savjeta ministara i Parlamenta BiH, postalo je jasno da se uslovljavanjima stalo u kraj.

Trezor BiH zaključan je od prošlog petka, ali i to je mala cijena za ono što je RAK svojim potezima prouzrokovao, a ujedno ponovo pokazao svoje pravo lice.

Jedna maska manje. Ko je idući?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana