Rakija bez meze

Danijela Bajić
Rakija bez meze

Talas poskupljenja ove godine nije zaobišao gotovo nijedan proizvod. Od goriva, preko tehničke robe i građevinskog materijala, pa sve do osnovnih životnih namirnica, čije su prosječne cijene za posljednjih nekoliko godina drastično izmijenjene.

Najsvježiji primjer je poskupljenje suhomesnatih proizvoda, čija je cijena u posljednje dvije godine skočila i za 40 odsto.

Među njima je i svima omiljeno suvo meso, koje je sa čajnom kobasicom glavna zvijezda svake meze.

Rečenica: “Nešto ćemo zameziti”, po svemu sudeći, postaće samo fraza, jer ova vrsta predjela, kad se sve zbroji i oduzme, za većinu postaje luksuz.

I sezona slava je počela, a zbog krize ljudi unaprijed moraju da isplaniraju kućni budžet. Iako je do sada bila nezaobilazna na slavskim i prazničnim trpezama, mnogi domaćini će, htjeli to ili ne, biti primorani da prekinu tradiciju i na stolu izostave mezu te odmah, pod nekim izgovorom, pređu na glavno jelo.

Računica je jasna. Kilogram suvog svinjskog vrata u oktobru 2021. godine se mogao kupiti za 16 maraka, dok je prije mjesec dana za to trebalo izdvojiti 22,68 KM. Ništa manja razlika u cijeni nije ni kada je riječ o čajnoj kobasici.

U kontekstu globalnih turbulencija nikad više nije naglašena potreba za vještinama upravljanja, vođenja i planiranja kućnog budžeta i potreba, jer su poskupljenja evidentna i u prodaji namještaja, raznih vrsta lijekova pa čak i kada su u pitanju usluge fotokopiranja i pranja automobila.

S druge strane, plate i penzije u odnosu na period od prije dvije-tri godine su porasle, ali nedovoljno, jer kada se podvuče crta, i te kako gube trku sa svim tim poskupljenjima.

Da roba poskupljuje gotovo svakodnevno slažu se i trgovci, koji pričaju da ne prođe ni sedmica bez naloga za promjenu cjenovnika i to na desetine različitih artikala.

Bez neophodnih, ali za sada nepostojećih ili ultrablagih intervencija države, nižu se samo opravdanja za novonastalu apokalipsu.

Ako već i dosade sukobi i situacija u svijetu kao izgovori, neko se sjeti da pomene afričku kugu svinja, lošu žetvu, višu cijenu sirove nafte, a onda i transporta.

Daleko od toga da je bilo koje povećanje plata, makar i minorno, osuđujuće, ali činjenica je da narod, u ova teška vremena, broji svaku marku i hirurški precizno siječe platu, da bi premostio mjesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana