Raketa i perje

Milijana Latinović
Raketa i perje

Pojeftinjenje je trenutno najskuplja riječ u Republici Srpskoj.

Do njega nikako da dođe, ni u pekarama, ni na benzinskim pumpama, niti u marketima. Jasno, reći će svi pomenuti da su cijene pojedinih proizvoda, poput goriva, proteklih dana pale za koji fening.

Jesu. Da nije žalosno bilo bi smiješno, jer kako rekoše, potrebno je čak 40 dana nakon pojeftinjenja barela na svjetskim berzama da cijene počnu padati i kod nas. Zanimljivo, kada barel poskupi ne treba ni 40 časova, cijene već idu gore. Kad poskupljuje bilo koja roba u svijetu cijene i kod nas poput rakete lete u nebo, a kada proizvodi pojeftinjuju, cijene poput rasutog perja klize nadolje.

I nije to slučaj samo na benzinskim pumpama, iako je previsoka cijena goriva trenutno možda i najveća boljka našeg stanovništva. O cijenama osnovnih životnih namirnica i lijekova suvišno je više bilo šta reći.

Kako ljeto odmiče tako je i cijena ogreva jedna od gorućih tema.

Sukob u Ukrajini na neki način dobro je došao našim proizvođačima i izvoznicima peleta. Potražnja za tom vrstom ogreva je porasla, a Evropljani su se okrenuli tržištu BiH.

Bila je to idealna prilika da izvoznici uduplaju cijenu peleta, pa su tonu prodavali i za više od 600 maraka. Sjajna prilika za zaradu. Imaju Evropljani čime to da plate.

A imaju li stanovnici ove napaćene zemlje? To je malo koga briga.

Iako su svi tvrdili da će se situacija na domaćem tržištu stabilizovati kada bude spuštena rampa za plasman trupaca, ogrevnog drveta i peleta te da će ogrev kod nas pojeftiniti, ni do dana današnjeg ništa spektakularno nije se dogodilo. Tek rijetki spustili su cijenu za pedesetak maraka i to je to.

Svaki građanin koji jedva sastavlja kraj s krajem i preživljava od prvog do prvog svjestan je da ni ogrev, ni gorivo, pa ni hljeb nikada više neće koštati koliko su koštali prije ove krize.

Isto tako je svako od nas svjestan da svi koji bilo šta prodaju bukvalno primjenjuju sistem rakete i perja kada podižu, odnosno spuštaju cijene proizvoda i usluga. I nikome ništa. Sve prolazi i lomi se preko novčanika radnika i penzionera, pa ko preživi pričaće.

A imaće šta i da kaže. Ni­ jedan jedini korak BiH nije napravila da bi zaštitila svoje građane. Nadležni nisu u stanju ni da se usaglase oko imenovanja članova zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH za usaglašavanje teksta Zakona o PDV-u, koji bi trebalo da donese niži porez na hranu. Kako onda bilo šta drugo od njih da očekujemo?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana