RAK

Goran Maunaga

Sedmogodišnja haotična situacija u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH nastavlja se i nakon što je Kemal Huseinović podnio neopozivu ostavku na mjesto vršioca dužnosti direktora te agencije na kojem je, dakle u tehničkom mandatu, bio čak sedam godina.

Odgovornost za takvu situaciju, za tolike godine u kojima je na bitnoj funkciji bio neko u tehničkom mandatu, kao i za to što će Agencija poslije Huseinovićeve ostavke izvjesno vrijeme biti obezglavljena, leži i na Huseinoviću i na Savjetu ministara, tačnije ministrima iz SDP-a.

Huseinović je odgovoran zbog neprofesionalnog, pristrasnog načina rada Agencije, kao i za to što nije regulisao ni kadrovska pitanja ni, na zakonski način, poslovne obaveze unutar sopstvenih redova. Savjet ministara odgovoran je za to što je na toj poziciji u tehničkom mandatu tolike godine držao Huseinovića, kao i za to što nije usvojio odluku Savjeta RAK-a, koji je davno završio konkursnu proceduru i jednoglasno predložio Srđana Rajčevića za novog direktora.

Razlog neimenovanja Rajčevića na tu funkciju bilo je to što su ministri iz SDP-a po nekoj svojoj logici insistirali na tome da se imenovanja u svim institucijama gdje su direktorima istekli mandati, za šta je opet odgovoran Savjet ministara, završe odjednom iako u mnogim od njih procedura za imenovanje nije završena.

Tako se došlo u pat poziciju u kojoj postoji mogućnost da, dok ne bude formiran novi sastav Savjet ministara, stari opet sve prebaci Savjetu RAK-a koji bi onda opet imenovao vršioca dužnosti iz redova zaposlenih u RAK-u.

Treba reći da je Agencija, onakva kakva je bila u vrijeme Huseinovićevog mandata, bila najpotrebnija sama sebi i medijima kojima je po političko-nacionalnoj liniji bila naklonjena radeći, tako, protiv države BiH. Ne treba zaboraviti to da je Agencija pod Huseinovićevom palicom svojevremeno naredila Radio-televiziji Republike Srpske da hitno obustavi emitovanje programa sa digitalnog predajnika, na tehnici koju je sam RTRS obezbijedio, pokušavajući, zatim, da taj javni servis kazni sa 100.000 KM. Kao ni to da, s druge strane, ta ista Agencija nije našla za shodno da bilo šta preduzme protiv Federalne televizije kad je u emisiji "60 minuta" pripadnike vlasti u Srpskoj prikazala kao Hitlera i njegove saradnike.

Pozadina dosadašnjeg načina rada RAK-a potpuno je jasna pa bi tu instituciju, u slučaju kad bi nastavila tako da radi, jednostavno trebalo ukinuti. Od ovakvog niko nema koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana