RAK

Svjetlana Šurlan

Analizirajući redom mnogobrojne institucije u BiH, sve više postaje jasno da se radi o ad hok organima, smišljenim i osnovanim sa samo jednim ciljem - da iz budžeta izvuku što više novca.

Tvorci ovih agencija vrlo dobro su znali da će se pod okriljem raznoraznih uslova, koji budu stizali iz svjetskih unija i alijansi, zasigurno naći i oni da se u BiH uredi pitanje komunikacija, korupcije, obrazovanja, itd. Plodno tlo za mešetare bilo je stvoreno. Kao gljive poslije kiše, a sve uz amin ili direktivu međunarodnih plaćenika u BiH, rađale su se agencije, direkcije, ministarstva... Funkcije je dobijalo sve više poslušnika vlasti, a budžeti i troškovi dotičnih napumpavani su do nebesa.

I evo nas u 2012. godini, kada na državnoj grbači imamo 70-tak agencija, od kojih se ni za trećinu ne zna šta rade i čemu služe. I onda je sasvim razumljivo da se o kontroli istih sve manje govori.

Brojne institucije i agencije na nivou BiH, po načinu rada i broju zaposlenih koje trenutno imaju, ostaće upamćene kao rupe bez dna koje su proteklih godina trošile, što bi se reklo, čak i više nego što su imale, a efekata njihovog rada nije bilo ni pod tačkom razno.

Jer, po radu i efektima koje su ostvarile, malo koja može da se pohvali i opravda pa i jednu jedinu marku koja se iz budžeta slila u njihove džepove.

Javnost veoma dobro zna da su milioni godišnje odlazili na plate i naknade, službena putovanja, dnevnice i ko zna šta još, ali bez obzira na to rukovodstva tih agencija uvijek su iznova smišljala i izmišljala nove pravilnike, statute, akta kojima bi ubrali još koju marku.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) koja zapošljava 114 radnika, samo za pola godine za plate je dala oko dva miliona maraka. Ali tu nije kraj.

Od ukupnog broja radnika, njih 69 ostvaruje pravo na dodatak na osnovnu platu u iznosu od deset do 50 odsto, zbog kako navode složenih poslova koje obavljaju. Nažalost, ovo je samo jedan od primjera krajnje pohlepe.

Da li se iko, od onih koji su učestvovali u donošenju odluka koje su omogućile isplatu dodatka na plate, ikada zapitao za šta je to dao saglasnost? Da li su bili svjesni da vode sistem na nejaka leđa privrede, inače sve slabija, i za koja se ne zna koliko će, ako se nastavi ovako, moći da izdrže. Sve mora da ima svoje granice, ali i da se dovede u granice ako se one kojim slučajem pređu.

Tako i RAK mora da razmišlja, odnosno oni čija se riječ tamo sluša i prihvata, ali teško je i to očekivati kada na njenom čelu “sjedi” Kemal Huseinović, i to nelegalno već godinama.

RAK mora da radi, ali nečiji interes i ko zna čiji ciljevi ne smiju da budu iznad realnog. A znamo šta je realnost u BiH kada su mjesečna primanja u pitanju.

Neke priče se moraju otvoriti, ma koliko korice bile čvrste. RAK je samo, možda, vrh ledenog brijega, a ostaje nam samo da se nadamo da će uskoro doći otopljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana