RAK rana BiH

Željka Domazet

Pored niza anomalija i bezakonja u Regulatornoj agenciji za komunikacije koja godinama ima nezakonit Savjet i rukovodstvo sa Kemalom Huseinovićem na čelu koji ovom institucijom mimo zakona kormilari od 2008. godine, već godinama ama baš niko iz Republike Srpske nije u rukovodnim strukturama te veoma važne i bogate i moćne državne agencije.

Anomalija za koju su podjednako krivi svi oni koji se na ovaj ili onaj način bave tom institucijom kako u Parlamentu tako i u parlamentarnim komisijama pa i u Savjetu ministara, nije mogla ništa drugo proizvesti do neizbalansirano kažnjavanje i sve druge nečasne rabote koje su do sada bile usmjerene samo prema Republici Srpskoj i svemu onome što je dolazilo odatle, a čime se detaljno i pozamašno bavio taj otuđeni centar moći.

Nedopustivo je da bez obzira na sve anomalije i na potpuni debalans u nacionalnoj i entitetskoj strukturi u RAK koja traje već deceniju u rukovodnim strukturama agencije koja se opasala nezavisnošću, nema ama baš nikoga iz Republike Srpske. Još je čudnije da niko od predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH to pitanje nije stavio na dnevni red. Posebno ako se zna da predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije u Parlamentu BiH dolazi iz RS i da treba da štiti interese onih koji su ga birali na to mjesto.

Neobjašnjivo je to što su svi oni koji su na različite načine tretirali RAK, njegove odluke i rad prećutno prelazili preko činjenice da rukovodstvo ove agencije izabrano i probrano samo iz Federacije deceniju kormilari agencijom, te na taj način nedjelovanjem postali saučesnici bezakonja i bahatosti.

Nema amnestije u svemu tome ni za poslanike, ni za članove Savjeta ministara ni za članove dvije parlamentarne komisije iz jednog i drugog doma koje se bave saobraćajem i komunikacijama.

I ovlaš upućenima u rad RAK-a jasno je da je sve ono što se iz ove oblasti negativno usmjerilo prema Republici Srpskoj i njenim institucijama koje moraju slijediti uputstva RAK-a i sve ono što se u kuhinji ove nazovi nezavisne institucije spremi progutati, ali isto tako valja imati u vidu i činjenicu da su za veliki broj mirođija koje su tamo ubacivane krivi i svi oni koji bi morali da štite prava baze iz koje su poslati pa i kada je o RAK-u riječ.

Zašto je  veliki novac kojim raspolaže RAK od izdavanja frekvencija, dozvola i licenci manje važan od novca recimo UIO BiH? Zašto se i taj novac ne dijeli kao novac UIO na ravne časti u entitete, nego ga RAK, koliko hoće i kada hoće, prebacuje Savjetu ministara?

U žiži interesovanja javnosti ovih dana je izbor novog Savjeta RAK-a i potom čelnog čovjeka u ovoj instituciji.

Upravo informacije o tome da se Mladen Bosić, lider SDS-a, saglasio sa Kemalom Huseinovićem, nelegalnim direktorom RAK-a, oko obojici "podobnog" izbora novog direktora otkriva da ih je spojio zajednički interes. Da li samo njihov? Pa naravno da nije. Ima tu još interesa i još zainteresovanih. A ima i para ko salate. U prvoj ili trećoj ruci, svejedno.

Ali ovo je tema za ozbiljnu studiju, kojom se niko ne bavi. Niko sem Zlatka Lagumdžije, za sada.

Ako ne do sada, pospremanje po dubini u RAK-u se mora desiti što prije, jer namjera imenovanja čelnog čovjeka po prijedlogu SDS-a neće ništa promijeniti. Helena Mandić je i do sada bila desna ruka Kemala Huseinovića, a često se i više od njega pitala.

Jedno je sigurno, bez pospremanja i razbijanja monoentitetskih struktura u RAK-u i interesne grupacije oko RAK-a, ova agencija će ostati rak-rana BiH, sve moćnija i sve bogatija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana