Raj za strance

Nebojša Tomašević
Raj za strance

Pljačka dva miliona maraka u Banjaluci, otmica stranog državljanina u Sarajevu, a koje su nedavno počinili stranci, pokazuje da međunarodno organizovani kriminal nesmetano hara po BiH u kojoj sigurno nailazi i na plodno tlo iz kojeg lako “niču” pomagači.

Uprkos naporima policije, koja još uvijek pokušava povezati sve detalje o pljački u Banjaluci i hapšenju državljanina Gruzije Noe Tvalabešvilija, nema traga njegovim saučesnicima niti ukradenom novcu. Ovo ukazuje da policijsko-pravosudni aparat ima ozbiljne slabosti koje omogućavaju stranim kriminalcima da nesmetano djeluju i pronalaze pomagače unutar zemlje. Nedostatak koordinacije i pravovremenog djelovanja omogućava kriminalcima da pobjegnu i sakriju ukradeni novac, što dodatno ohrabruje njihovu aktivnost u zemlji. Kombinacija korupcije, birokratskih prepreka i pohlepe unutar pravosudno-policijskog aparata stvara plodno tlo za strane kriminalne aktivnosti. Korumpirani pojedinci unutar sistema pravde omogućavaju onima s druge strane zakona da izbjegnu kazne, dok birokratske prepreke usporavaju ili potpuno zaustavljaju pravne procese.

Ovi faktori zajedno čine BiH privlačnom destinacijom za strane kriminalce koji lako pronalaze lokalne pomagače i nastavljaju svoje nezakonite aktivnosti bez straha od pravde. Slučaj Litvanaca koji već šest godina uspješno izbjegavaju suočavanje s pravdom za kriminal u Balkan investment banci vrijedan desetine miliona maraka ukazuje i da pravosudni sistem nije sposoban da adekvatno procesuira i kazni strance koji su počinili teška krivična djela. Optužnica protiv Litvanaca je podignuta još 2017. godine, ali bivši direktor banke Edvinas Navickas i njegovi saradnici se ne pojavljuju na suđenju. Za ovih šest godina u ovom slučaju doneseno je nekoliko simboličnih presuda protiv državljana Republike Srpske koji su mahom sklapali sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom, dok su “krupne ribe” i dalje daleko od optuženičke klupe. Nedostatak međunarodne saradnje i političke volje da se ovi slučajevi riješe dodatno slabi povjerenje građana u pravosudni sistem. Da bi se stanje popravilo, neophodne su duboke reforme u pravosudnom sistemu, uključujući pojačanje antikorupcijskih mjera, bolju međunarodnu saradnju i ubrzanje pravnih procedura. Bez ovih reformi, kriminalne grupe će nastaviti da koriste slabosti sistema, što će dalje destabilizovati društvo i ekonomiju zemlje. Ovo sve ukazuje da je BiH zbog korupcije i mita koje često buja u zemljama lošeg materijalnog stanja, privlačna stranim kriminalcima. Zemlje kao ova često su plodno tlo za ljude koji “vole” da uzmu sa strane i ispod žita da bi malo “žmirili” na kriminal i nepravdu. To potvrđuje hapšenje brojnih službenika u policiji koji su iz fotelja, onih koji hapse i dijele pravdu, završili iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana