Rafinerija nafte

Tanja Milaković
Rafinerija nafte

Jedan od glavnih razloga što Srpska i u vrijeme ekonomske krize ima jak i stabilan energetski sektor, je ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte u Brodu.

Prije godinu ruska kompanija "Njeftegazinkor", nakon što je kupila brodsku Rafineriju, stavila je u rad njene pogone koji su tada ponovo počeli sa proizvodnjom prvih litara nafte.

I dok je industrijska proizvodnja u FBiH u oktobru ove godine manja za oko 15 odsto u odnosu na isti period lani, u Srpskoj je ona zahvaljujući Rafineriji povećana čak deset puta.

Rusi su za godinu u remont pogona, nabavku nove opreme, revitalizaciju i unapređenje proizvodnje uložili 90 miliona evra. Za to vrijeme u Rafineriji prerađeno je oko milion tona sirove nafte, a do kraja godine biće proizvedeno još 200 tona. Čak i da se ne spomenu planovi za budući period, ono što je postignuto od privatizacije Rafinerije do danas govori o veličini uspjeha, na kojem Srpskoj danas vjerovatno zavide svi koji nisu vjerovali u ovaj projekat.

Posao i egzistenciju u brodskoj Rafineriji dobilo je oko 1.500 radnika, čije su plate u vrijeme investiranja u fabriku povećane za 60 odsto. Osim što je povećala industrijsku proizvodnju, Srpska je duplo smanjila uvoz naftnih derivata, koji su dobrim dijelom dolazili sa crnog tržišta i bili sumnjivog kvaliteta.

Sve za samo godinu. Zar je to malo? Sigurno je da su danas pognuli glave svi koji su opstruisali ponovno pokretanje Rafinerije i govorili da je to projekat koji nikada neće da zaživi. Jer Srpska, a sa njom i BiH, sada u vlastitoj proizvodnji ima benzine, dizel-goriva, lož-ulja, mazut, bitumen, tečni naftni gas, evrodizel...

I prije nego što u Rafineriji budu pokrenute nove proizvodne linije, u koje će u sljedećoj godini biti uloženo 107 miliona, a do 2015. godine čak milijardu evra, pojavili su se i prvi zainteresovani uvoznici nafte proizvedene u Srpskoj. Samo prije nekoliko dana prve cisterne nafte iz brodske rafinerije otišle su za Hrvatsku. Iako su i pojedine komšije bile skeptične kada je ponovo startovala Rafinerija u Srpskoj, sada, kažu, prepoznaju evropski kvalitet njenih proizvoda, koje žele na svom tržištu.

A Srpsku, nadamo se, očekuje ponovni skok industrijske proizvodnje i zapošljavanje radnika i osvajanje tržišta zemalja regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana