Rafinerija Brod

Marina Čigoja
Rafinerija Brod

Pokretanjem proizvodnje u Rafineriji nafte u Brodu, krajem prošle godine, u Republici Srpskoj definitivno je stvoren novi, znatno povoljniji poslovni ambijent.

Nakon godina stagnacije, ovaj brodski gigant ponovo kreće stazama uspjeha i sa planiranom preradom od 4,2 miliona tona sirove nafte postaće obilježje RS i BiH.

U isto vrijeme, zahvaljujući Rafineriji smanjiće se spoljnotrgovinski deficit BiH.

Iako su mnogi bili skeptični kada je u pitanju privatizacija preduzeća iz oblasti naftne industrije Republike Srpske, pozitivni pomaci, samo nekoliko mjeseci nakon početka proizvodnje već su vidljivi.

Osim otvaranja novih radnih mjesta, ono što sve građane Srpske posebno  ohrabruje je činjenica da će prerada nafte u Rafineriji stabilizovati cijene goriva u Srpskoj, te da ćemo sve manje zavisiti od uvoznika.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, pokretanjem proizvodnje u Rafineriji nafte Brod u prva četiri mjeseca ove godine iz BiH je izvezeno naftnih derivata u vrijednosti od gotovo 22 miliona maraka, a lani od svega 5,5 miliona KM.

Drugim riječima, izvoz je povećan za čak 300 odsto!

Takođe, u prva četiri mjeseca ove godine smanjen je količinski uvoz naftnih derivata u BiH za 35,59 odsto, u odnosu na isti period 2008. godine, dok je vrijednosno taj uvoz smanjen za 60,77 odsto.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da su ovo tek prvi efekti, i da će se oni pravi vidjeti tek u narednom periodu, jer su najavljena i nova ulaganja, možemo da zaključimo da su pred Rafinerijom, njenim radnicima ali i svim stanovnicima RS svjetliji dani.

Sigurno je da Srpska i njeni građani treba da budu ponosni na ovaj projekat koji su mnogi pokušavali i još danas pokušavaju da ospore.

U prilog činjenici da Rafinerija nafte iz dana u dan postaje sve značajniji regionalni naftni centar, govore i planovi ruskog vlasnika za nova ulaganja u proizvodne kapacitete i modernizaciju postrojenja u iznosu od 126 miliona evra, a koja će, naravno, pratiti i otvaranje novih radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana