Rafijev imunitet

Vanja Štrbac
Rafijev imunitet

Odbor za spoljnu politiku američkog Kongresa usvojio je amandman koji je podnio demokratski kongresmen i predsjednik Odbora Hauard Berman iz Kalifornije, a kojim se traži proširenje imuniteta i za američke državljane koji se trenutno nalaze u OHR-u u BiH i Civilnoj misiji na Kosovu.

Diplomatski izvori navode da je ova izmjena Zakona o imunitetu upućena u proceduru zbog američkog diplomate u OHR-u BiH Rafija Gregorijana, kojeg bi na taj način imunitet štitio i po povratku u SAD.

Logično pitanje je kako je moguće da se zbog Gregorijana mijenja čak i američki zakon. Da u svemu postoji sprega velikog kapitala i politike, pokazuje nekoliko nepobitnih činjenica. Prva je da je Berman sponzorisao i probošnjačku rezoluciju o BiH koja je 13. februara 2009. upućena u kongresnu proceduru i koju je izlobirao Haris Silajdžić. Rezolucija zahtijeva čvršći angažman SAD u BiH, uz ostanak OHR-a.

Druga je da je Haris prvo tužio RS Ustavnom sudu zbog angažovanja lobista, a onda i sam preko "Mimsa", u vlasništvu Muje Selimovića, angažovao "Alston&Bird LLP", lobističku kuću u SAD. Lobiste, dakle, plaća "Mims", a oni lobiraju za kabinet Harisa Silajdžića. U izvještaju Ministarstvu pravde SAD Alston navodi da pored lobiranja za promociju proizvoda firme "Mims", preduzima i konkretne političke aktivnosti u ime kabineta Harisa Silajdžića.

"Mims" je u FBiH vlasnik oko 20 kompanija i sinonim je za bošnjačkog Miškovića. Kao i Mišković u Srbiji, "Mims" posljednjih godina jača uticaj u medijima. Transparentno su vlasnici dva medija u BiH: "Oslobođenja" i lista "San", a stoje iza nekoliko portala sarajevo-dž.com, biznis.ba, 24sata.info. U štampariji u Semizovcu, čiji je vlasnik "Mims" kompanija, štampaju se gotovo sve sedmične novine u FBiH.

Savez "Mims" - Silajdžić vidljiv je kroz sve te medije. Kao i približavanje Lagumdžije i Silajdžića. Glavna uređivačka koncepcija svih tih medija nije kritika vlasti i pojedinaca u RS, nego njihova potpuna diskreditacija. Treba li napominjati da je omiljeni diplomata tih medija ko drugi nego isti taj Rafi Gregorijan.

A Vlada RS je 26. novembra 2008. godine Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu protiv Gregorijana i još osam lica za zločinačko udruživanje protiv RS. Lani je Vlada RS navela da priprema tužbu protiv Gregorijana pred sudovima u inostranstvu. Izvori bliski srpskom kokusu u SAD navode da je upravo zbog toga Bergman pokrenuo izmjenu zakona.

Jedino pitanje je zašto bi "Mims" lobirao za tako nešto? Da li se "Mims", tj. Selimovići, ovim odužuju Rafiju Gregorijanu za nešto? I za šta mu to zahvaljuju na ovaj način? Šta je to uradio za njih da ga štite pred zakonom SAD jednom kada ne bude ono što je danas, tj. kada bude "obični" građanin Amerike?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana