Radnici u sivoj zoni

Milijana Latinović

Inspektori u Republici Srpskoj su u prošloj godini obilazeći poslodavce zatekli 141 neprijavljenog radnika manje nego godinu ranije.

Ovaj donekle ohrabrujući podatak rezultat je pooštrenih zakonskih propisa prema kojima rad na crno kontrolišu svi inspektori Inspektorata RS, Poreske uprave Srpske i Republičke uprave za igre na sreću, dok su taj posao ranije obavljali samo inspektori rada.

Iako je pomak vidljiv, svima nam je jasno da je u bitku sa ovim problemom trebalo krenuti mnogo ranije.

Zaštitnici radničkih prava godinama unazad upozoravali su na bahato ponašanje mnogih poslodavaca koji ne poštujući zakon iskorištavaju radnike.

Uzalud su upirali prstom na sve one vlasnike preduzeća koji neuplaćujući doprinose iskorištavaju radnike i na taj način zakidaju i državu.

Njihovi apeli i upozorenja nisu daleko odjeknuli.

Neodgovorni poslodavci su se o zakon oglušili bezbroj puta i snalažljivo izvukli svaki put kada bi im inspektori zakucali na vrata.

Radnicima su zaradu davali "na kašičicu", a godine radnog staža za većinu su ostale samo pusti snovi.

Mnogi će reći da su i radnici sami krivi za ono što ih je snašlo jer su pristali da rade u takvim uslovima, ali nije sve samo crno ili bijelo.

Onima koji hljeb zarađuju radeći na crno i svakodnevno strepeći da li će biti uhvaćeni, taj i takav posao vjerovatno je jedina mogućnost. Jer da su imali bolje, sigurno ne bi radili na svoju štetu.

A smanjenju kako rada na crno, tako i radne snage uopšte u Srpskoj doprinijelo je i to što su mnogi trbuhom za kruhom otišli preko granice.

Nisu pristali na mrvice koje su mogli dobiti kod ovdašnjih poslodavaca, pa sad za život svoje porodice zarađuju u nekoj od uređenih zemalja Evropske unije.

Svaki pa i najmanji korak napravljen u namjeri da se neodgovornim poslodavcima stane u kraj je pozitivan i daje nadu generacijama koje dolaze da će za razliku od nas živjeti u mnogo uređenijem društvu u kojem će se radnička prava poštovati, a ne biti samo mrtvo slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana