Radnici u Hrvatskoj

Ma­ri­na Čigoja

Državljani BiH koji su u ratu izgubili posao u Hrvatskoj deceniju čekaju rješenje problema, ali nikako da ga dočekaju. Prebacuju ih od institucije do institucije, osnivaju raznorazne grupe, a odgovora na ono što radnike jedino zanima

- kada će biti riješen njihov radnopravni status, hoće li dobiti ono što ih po zakonu sljeduje, jednostavno nema.

Oko 50.000 državljana BiH je od 1991. do 1995. godine otpušteno sa radnih mjesta širom Hrvatske, a jedina krivica ovih radnika bila je to što nisu bili državljani Hrvatske. Ono što možda još i više od nepravde koju su tada pretrpjeli boli je nepravda koju trpe i godinama nakon toga. Godinama se vrte u krug, a pomoći od onih koji bi time trebalo da se bave, vlasti BiH, nema.

BiH je još jednom zakazala kada je u pitanju zaštita prava njenih građana. Potpuno pasivno posmatra probleme ovih radnika koji već deceniju muku muče da dobiju samo ono što su poštenim radom zaradili i što im je neko bez ikakvog objašnjenja oduzeo.  

Ogorčeni radnici kažu da više nikom ne vjeruju. S razlogom upiru prst i u jednu i u drugu državu koje nisu pokazale minimum volje da se to pitanje riješi. S obzirom na to da im nije ništa drugo preostalo najavljuju proteste pred ambasadama i konzulatima. Ipak, pitanje je hoće li im i koliko i to pomoći, jer jasno je da sve dok BiH i Hrvatska ne odluče da se pozabave ovim pitanjem teško da će radnici bilo šta sami uspjeti. A, ako već Hrvatskoj nije u interesu da to pitanje riješi, jer bi po procjenama ovih radnika trebalo da im isplati i do dvije milijarde maraka, postavlja se pitanje zbog čega vlasti BiH nisu zainteresovane da se ovo pitanje riješi? Zbog čega potpuno nezainteresovano posmatraju kako se prava njihovih građana krše? Da li je nekom u interesu da se stvari ne pokrenu sa mrtve tačke i da na ovaj problem zaborave svi, pa čak i oni koji su odlukama tadašnjih hrvatskih vlasti najdirektnije pogođeni?

Savjet ministara danas će razmatrati informaciju o problemima ovih radnika. Nadam se samo da će na toj sjednici i predložiti neka rješenja, a da se neće, kao u mnogim slučajevima do sada, završiti sa saopštenjem za javnost u kojem se navodi da su ministri primili k znanju određenu informaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana