Radnici početnici

Anita Janković-Rečević

U Srpskoj i BiH, a vjerujem i u većini drugih zemalja, postoje tri recepta za zapošljavanje koji su svima odavno poznati. Prvi i svakako daleko najisprobavaniji je onaj kojim se do posla dolazi uz pomoć političkih i rodbinskih veza.

Drugi, ništa manje bitan je da kandidat, opet uz pomoć poznanstva “važnih ljudi”, direktoru neke državne institucije ili preduzeća u džep “tutne” pozamašnu svotu novca i tako sebi obezbijedi redovna mjesečna primanja. Treći, koji je najteži, ali i najnepopularniji jeste onaj kada nezaposleni pokušava da se radne knjižice dokopa zahvaljujući svojim radnim sposobnostima, vještinama i znanju.

Ovakva praksa prisutna je godinama, a problem nastaje kad svršeni diplomci i srednjoškolci nisu politički podobni, nemaju ugledne roditelje i novčanike pune novca, a radno iskustvo i znanje im ne može biti adut jer ga nemaju.

Lako je reći da mladi neće da rade, ali ko se ponudio da mladom, izgubljenom čovjeku pomogne i usadi mu radne navike? 

U Srpskoj, izgleda, niko jer za radnike početnike nema posla, što pokazuje i zvanična statistika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, svaki treći nezaposleni u radnu knjižicu nije upisao ni dan staža, odnosno od 107.034 nezaposlenih, njih 42.458 nema radnog iskustva. Odsustvo znanja i radnih vještina baca ih u začarani krug jer malo je poslodavaca koji su spremni da daju šansu početniku pošto svi oni uglavnom preferiraju “zrele” radnike, sa ispečenim zanatom u rukama.

Mladom čovjeku, kad pročita današnje oglase za zapošljavanje, ne preostaje ništa drugo nego da padne u duboku depresiju jer poslodavci kao da se utrkuju u nabrajanju i izmišljanju vještina koje se traže od potrebnih radnika. A kako jedan konobar da nauči nositi tacnu ako mu je neko i ne ponudi, kako da medicinska sestra izvadi krv, kako da ekonomista uradi reviziju, pekar napravi hljeb, a automehaničar popravi automobil ako ih neko ne obuči?

Pitanja je mnogo, a odgovora nema. U ovoj priči podjednako je kriva i država koja u prvi plan “gura” zapošljavanje podobnih, ali i poslodavci koji sve glasnije kukaju da nemaju radnika i da im posao propada jer je malo njih spremno da ode u srednju školu ili na fakultet i potraži mladiće i djevojke kojima bi prenijeli zanat.

Takvoj praksi hitno se mora stati u kraj. Država u dogovoru sa poslodavcima treba da pokrene program za sticanje prvog radnog iskustva, program koji bi osobama nakon školovanja omogućio da sve ono naučeno primijene u praksi. Samo na taj način naša zemlja bi mogla ekonomski jačati. U suprotnom, možemo očekivati da kolone mladih, koji već sada nezaustavljivo pakuju kofere i odlaze na Zapad, budu još duže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana