Radnici (ne)boluju

Milijana Latinović

Broj odsutnih sa posla zbog bolesti u Republici Srpskoj raste iz godine u godinu. Da li smo zaista bolesniji ili bolujemo iz nekih drugih razloga, teško je utvrditi?

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da je u prošloj godini svakog mjeseca na bolovanju u prosjeku bilo 16.100 zaposlenih, što je za 2.400 radnika više nego godinu ranije.

Ako uzmemo u obzir da je na kraju prošle godine bilo oko 268.000 zaposlenih u Srpskoj, vidljivo je da je na bolovanju bio svaki 17. radnik. Takva, poražavajuća statistika alarm je za uzbunu za cijeli sistem. Očigledno je da nešto ne štima i da se neke “navike” moraju mijenjati.

Poslodavci godinama upiru prstom u nesavjesne pojedince koji koriste “rupe” u zdravstvu da bi odlazili na lažna bolovanja, što šteti preduzećima, zdravstvu, pa i cijeloj Republici. Naime, javna je tajna da je podosta onih koji loveći u mutnom dolaze do kojekakvih nalaza da su bolesni i ne mogu da rade, a dok boluju beru voće na inostranim plantažama, kose livade ili rade na gradilištima. Takvi slučajevi poznati su svima, ali se teško dokazuju, jer nesavjesni radnici uglavnom na vrijeme obezbijede potvrde s kojima dobijaju i sudske epiloge, poput onog iz Kotor Varoša kome je ljekar propisao kosidbu kao radnu terapiju, pa ni firma za koju je radio ni sud nisu mogli ništa.

Tužno je i što postoje ljekari, a znamo svi da postoje, koji olako pišu takva bolovanja i svjesno urušavaju sistem.

Takvima je odavno trebalo stati u kraj. Krajnje je vrijeme da se nadležni uhvate u koštac s onima koji ne mare ni za šta osim za svoje lične interese.

S druge strane, ne treba da zaboravimo da je ogroman broj vrijednih i poštenih radnika koji često i krhkog zdravlja dolaze na posao, pa rade i za dvoje jer ne mogu sebi da priušte taj luksuz da odsustvuju s radnog mjesta. Sigurno je i takvima milion puta došlo da dignu ruke od svega i kažu kad može on, mogu i ja, ali im savjest ne da. Rade i svoj i posao onog što boluje mjesecima po inostranstvu, jer posao ne smije da trpi.

Upravo zbog takvih, poštenih i savjesnih radnika, potrebno je zasukati rukave i jednom zauvijek obračunati se i sa nesavjesnim ljekarima koji olako izdaju doznake za bolovanja za neke izmišljene dijagnoze, ali i sa (ne)radnicima koji se snalaze na ružan način.

Radnici u Srpskoj zaslužuju i bolje uslove rada i veće plate, a da bi sve bilo besprijekorno, lopovluku treba stati u kraj. Nadležni moraju naći način kako da sasijeku prevare na osnovu se kojih zdravi “odmaraju”. To sigurno nije lak posao, ali je krajnje vrijeme da se počne odmah, kako bi iduće godine statistika bila bolja, a situacija u preduzećima pravednija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana