Radnici i penzioneri

Dragana Orlović

Da je stanje u penzijskom sistemu Republike Srpske već neko vrijeme alarmantno dovoljno je samo pogledati statistike. A za njihovo tumačenje nije potrebno biti vrsni matematičar ili analitičar, jer je rezultat i više nego jasan...

Svake godine sve je više i više penzionera, a sve manje radnika, zbog čega smo došli u situaciju da je njihov broj gotovo izjednačen.

Samo na kraju prošle godine u Republici Srpskoj je prema podacima Fonda PIO RS, bilo 275.316 osiguranika i 229.880 penzionera, dok je godinu ranije zaposlenih bilo 283.136, a penzionera 223.259.

Ovaj gotovo izjednačen broj radnika i penzionera jasna je slika našeg penzijskog sistema, koja ne ide na ruku ni Fondu PIO, ni radnicima, a ni sadašnjim i budućim penzionerima.

Ko je za to kriv. Zbog čega sve brže penzije “pretiču” plate?

Penzioneri koji su pošteno odradili svoj radni vijek za ovakvo stanje sigurno nisu krivi, ili ako ništa, onda ponajmanje.

Svakako da nisu krivi ni nezaposleni, jer mnogi od njih bi radije odlazili svakog dana na radno mjesto, nego čekali zaposlenje.

Krivce bi trebalo tražiti u onima koji su sa 30 i nešto godina, u punoj radnoj snazi, odlučili da postanu penzioneri, da što više otežaju život i rad ljudima koji zbog njih moraju da “vuku” za dvoje, za troje...

Krivi su i oni koji misle da će na ovakav način pomoći sebi ili bilo kome drugome. Revizija penzija koje su stečene, ili se i dalje stiču, uz mutne radnje i preko reda, mora da rastereti, ionako prenapučene, obaveze Fonda PIO, a svi raspoloživi kadrovi u ovoj zemlji moraju da se stave na raspolaganje ovoj reviziji.

Ono što preporučuju stručnjaci, a čega su svjesni i obični laici, jeste da je neophodno ulagati u privredu, jer privredna djelatnost je jedini realan izvor iz kog se mogu isplaćivati penzije, kako sadašnjih, tako i budućih penzionera.

Samo otvaranjem novih radnih mjesta biće moguće ovaj nezavidni omjer od 1:1,19, povećati bar na 1:2 u korist radnika.

Na koji način i kako to učiniti, treba da razmisle svi, od poslodavaca i radnika, pa do nadležnih, koji treba da odigraju ključnu ulogu!!

Krajnje je vrijeme da se ova priča, koja se već godinama unazad ponavlja pokrene sa mrtve tačke...

Naš penzijski sistem je već odavno na staklenim nogama, a koliko će još tako da “stoji”, bolje je da ne iskušavamo vrijeme...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana