Radni vijek na birou

Marijana Miljić Bjelovuk

Pojedini građani Republike Srpske provedu i po nekoliko decenija na birou. Takvih sigurno nije mali broj. Postavlja se i pitanje da li se oni za to vrijeme trude da nađu bilo kakav posao ili su tu, eto, samo da bi imali zdravstveno osiguranje.

 

Nažalost, iskustva pokazuju da je ovih drugih mnogo i da su na listi nezaposlenih samo da bi mogli da, za ne daj Bože, odu što jeftinije u zdravstvenu ustanovu. Takvih svako ima u svojoj blizini. I oni su često najglasniji kada je riječ o kritikovanju dešavanja na tržištu rada u Srpskoj. A niko neće ni prstom da mrdne da nađe posao. Sa završenom trogodišnjom školom ciljaju isključivo na direktorsku fotelju.

Naravno, ima i onih koji se trude da nađu posao i sve čine da bi dobili bilo kakvo radno mjesto. Konkurišu na desetine oglasa za zapošljavanje i rezultata nema. Ali se ne predaju i idu dalje. Traže i tragaju za radnim mjestom. Ne odustaju ni nakon desetine odbijenica. Najveći broj njih, ako već ne uspiju na domaćem tržištu da nađu posao, pakuju kofere i idu dalje, preko granice, gdje uspijevaju da zasnuju radni staž i dobiju dobro plaćeni posao.

Sve je to rezultat neuređenog sistema, koji tako neuređen funkcioniše evo već godinama. Reformi na prilagođavanju upisne politike tržištu rada nema. Svake godine u ljeto čujemo jedno te isto, a to je da je potrebno promijeniti upisnu politiku i prilagoditi je tržištu rada. Ama, ministri, profesori, stručnjaci ili ko već, to smo čuli hiljadu puta. Ajte sada napravite korak dalje - uradite konačno nešto u vezi s tim.

Jedino na taj način moguće je skratiti spisak nezaposlenih u Srpskoj, ali i prosječno vrijeme čekanja na posao na biroima, koje se, prema statističkim podacima, već duže vrijeme ne mijenja. Ne mijenja se zato što niko ne čini ništa da se i centimetar maknemo od ovakvog traljavog sistema, kakav trenutno imamo.

Upravo taj traljavi sistem i odgovara pojedincima, kojima je jedini cilj da na birou budu kako bi imali zdravstveno osiguranje, dok oni drugi, nažalost, ispaštaju zbog takve politike i na kraju odlaze van granica u potrazi za uređenom državom koja cijeni znanje.

Zbog svega toga za očekivati je da na biroima imamo sve više onih koji su tu samo da bi imali zdravstveno osiguranje, a ne zasnovali radni staž. Biće i ovih drugih, koji iz dana u dan konkurišu na oglase za posao, ali sve manje i manje. Jer, oni neće odustati od svog cilja za zasnivanje radnog staža.

Samo ozbiljnim reformama možemo promijeniti tu praksu. Ali za njih je potrebna volja, a ne samo pričanje. Ako uskoro ne pređemo sa riječi na djelo kad su u pitanju mnoge reforme, prije svega upisne, pa do zdravstvenih, na domaćem tržištu ostaće samo škart i ništa više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana